Over de ziekte van Graves en TSH-receptor antistoffen

Bij de behandeling van Graves’ hyperthyreoïdie met schildklierremmers en operatie verdwijnen de TSH-receptor antistoffen geleidelijk. Na ongeveer 18 maanden zijn die antistoffen verdwenen bij 70-80% van die patiënten. Bij de behandeling met radioactief jodium gaat dat anders. In dat geval neemt het aantal TSH-receptor antistoffen toe en is na vijf jaar de hoeveelheid antistoffen nog steeds verhoogd.

TSH-receptor autoimmunity in Graves’ disease after therapy with anti-thyroid drugs, surgery, or radioiodine: a 5-year prospective randomized study.
Laurberg P, Wallin G, Tallstedt L, Abraham-Nordling M, Lundell G, Tørring O.
Eur J Endocrinol 2008;158:69-75.

The autoimmune response to treatment of Graves’ hyperthyroidism is considerably better with surgery and antithyroid drugs than with 131I
Robert D Utiger

Auto-immuniteit tegen de TSH-receptor speelt een grote rol bij de ziekte van Graves. De auto-immuunafwijking kan veranderen door de behandeling van de hyperthyreoïdie. Met dit onderzoek vergeleek men de gevolgen van de verschillende soorten behandeling, zoals schildklierremmers, operatie en radioactief jodium voor de TSH-receptor antistoffen (TRAb).

Patiënten met nieuw gediagnosticeerde hyperthyreoïdie van Graves in de leeftijd van 20-55 jaar werden gerandomiseerd naar behandeling met schildklierremmers, operatie of radioactief jodium. Radioactief jodium werd alleen gegeven aan patiënten ouder dan 35 jaar. Behandeling met schildklierremmers werd stopgezet na 18 maanden therapie. TSH-receptorantistoffen (TRAb) in serum werden gemeten vóór en gedurende 5 jaar na het begin van de therapie.

De behandeling met schildklierremmers en operatie werd gevolgd door een geleidelijke afname van TRAb in het serum. Bij 70-80% van de patiënten waren de TRAb verdwenen na 18 maanden. Therapie met radioactief jodium leidde het eerste jaar na toediening tot een toename van TRAb in het serum. Het aantal patiënten bij wie TRAb in het serum verminderde gedurende de volgende jaren was aanzienlijk lager dan bij schildklierremmers en operatie.

Conclusie

De meeste patiënten met de ziekte van Graves gaan geleidelijk in remissie van TSH-receptor auto-immuniteit tijdens medische of na chirurgische therapie, zonder verschil tussen de soorten therapie. Remissie van TSH-receptor auto-immuniteit na radioactief jodiumtherapie komt minder vaak voor.



Reacties