Standaardisatie van schildklierfunctie tests gewenst deel 1

Betrouwbare laboratoriumtests voor serum TSH en vrije schildklierhormonen zijn onmisbaar voor huisartsen en endocrinologen. Bloedonderzoek speelt namelijk een grote rol bij de diagnose en behandeling van schildklieraandoeningen.
Standardization of FT4 and harmonization of TSH measurements
A request for input from endocrinologists and other physicians

Linda M Thienpont, James D Faix, Graham Beastall

Subclinical hypothyroidism: a ‘laboratory-induced’ condition?
Schildklierforum

Het belang van standaardisatie van schildklierfunctie tests is erkend door laboratoria wereldwijd. Alleen door standaardisatie kan men de meetresultaten tussen de methoden onderling vergelijken. Dit geldt in het bijzonder voor tests voor vrij T4 (FT4), die nu controversieel zijn in termen van klinische en analytische validiteit. Maar ook bij het testen van de TSH is sprake van variatie. Iets wat veel meer aandacht verdient in de lopende discussies om de bovengrens van TSH-referentiewaarde te verlagen, waardoor de behandeling van hypothyreoïdie eerder zou kunnen beginnen.

Het Comité voor normalisatie van de schildklierfunctie tests van Internationale Federatie van Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (IFCC) werkt inmiddels aan de standaardisatie van FT4 en TSH testen.

Oproep

Met de oproep voor endocrinologen en andere artsen wil het comité de opvattingen peilen over de voordelen, risico's en implementatie van standaardisatie van schildklierfunctie tests. Deze oproep is gestuurd naar verschillende klinische tijdschriften en professionele organisaties voor artsen en laboratoria specialisten.

Tot slot

Op schildklierfora kun je lezen hoe al deze verschillende meetmethoden voor verwarring zorgen bij behandelaars en patiënten, zodra het lab weer eens een ander apparaat aangeschaft heeft met andere referentiewaarden.

Reacties