Klachten na overschakeling Thyranon® op levothyroxine

Zoals het preferentiebeleid en de nieuwe verpakking van Thyrax® voor problemen zorgen. 1, 2 Zo hadden oud-gebruikers van het dierlijk schildklierpoeder Thyranon® moeite met de omschakeling naar levothyroxine. Thyranon® werd in 1987 uit de handel genomen. 3 Thyrax®, Euthyrox® en Eltroxin® waren de opvolgers. Waar nu actie wordt gevoerd, gebeurde dat toen ook.

  1. Ongewenst beleid substitutie schildklierhormoon: zij vertelt ...
  2. Verpakkingswijziging van Thyrax® gaf ‘ontregeling’ bij patiënten
  3. Waarom schildklierpoeder uit de handel werd genomen

In 1989 had de Consumentenbond een medicijnlijn geopend waar patiënten hun klachten konden melden. Een schildklierpatiënte meldde zich in 1990 bij de Wetenschapswinkel voor Geneesmiddelen van de Rijksuniversiteit Groningen. Schildklierstichting Nederland plaatste in 1991 een enquête voor haar donateurs in de Schildklierkrant. Gegevens werden verzameld bij het Bureau Bijwerkingen Geneesmiddelen. Een studente aan de Rijksuniversiteit deed vervolgens onderzoek naar deze hele kwestie. Zij studeerde in 1992 af. Het rapport daarvan verscheen hetzelfde jaar met de titel ‘Klachten bij de behandeling van hypothyreoïdie’.

Het rapport is uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van schildkliermedicatie. De werking van de schildklier wordt beschreven. Aan het woord komen deskundigen als artsen. Ook een aantal patiënten is geïnterviewd. Helaas is het rapport niet meer verkrijgbaar.

Wel is een beschrijving van het onderzoek in 1994 verschenen in het Pharmaceutisch Weekblad, pagina 205-209, jaargang 129, 1994. En dat is zeker de moeite waard om te lezen.

Klachten bij de behandeling van hypothyreoïdie
CEM Weel, RHB Meyboom, NF Wieringa, R Vos

Ga voor de volledige literatuurlijst naar Pharmaceutisch Weekblad, pagina 208 en 209.

Reacties