T4-LIFE, onderzoek naar schildklier en miskramen

T4-LIFE staat voor ‘Levothyroxine for euthyroid women with recurrent miscarriage and positive TPO antibodies’.

Met deze studie werd het effect onderzocht van behandeling met levothyroxine bij 240 vrouwen met een normaal werkende schildklier, herhaalde miskramen en met schildklier auto-immuniteit. Door loting werd bepaald of een vrouw met herhaalde miskramen en schildklier auto-immuniteit wel of niet levothyroxine krijgt.

Herhaalde miskraam en schildklier auto-immuniteit

Ongeveer 2-3% van de vrouwen heeft herhaalde miskramen. Hier spreken we van als een vrouw twee of meer miskramen heeft gehad. Een van de oorzaken is schildklier auto-immuniteit. Dit betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen schildklier, namelijk TPO-antistoffen. Je schildklierfunctie zelf is normaal. Schildklier auto-immuniteit geeft een twee tot drie keer verhoogde kans op een miskraam, maar geeft ook een risico op vroeggeboorte.

Behandeling schildklier auto-immuniteit

Momenteel is het niet duidelijk of toediening van het schildklierhormoon het risico op een volgende miskraam verlaagt. Er zijn twee kleine studies die een mogelijk gunstig effect van behandeling met schildklierhormoon (levothyroxine) laten zien, maar deze zijn van onvoldoende kwaliteit om behandeling al te rechtvaardigen.

Meer informatie en literatuur
Reacties