Capsules en vloeibare levothyroxine en hun mogelijke toepassing

De markt voor levothyroxine is in beweging. Nieuwe vormen levothyroxine duiken op, zoals capsules en drankjes. Maar hebben patiënten er wel iets aan? En zijn deze producten verkrijgbaar? Volgens deze review van AM Formenti en anderen biedt vloeibare levothyroxine duidelijke voordelen. Capsules (zoals Tirosint) en tabletten levothyroxine zouden onderling weinig verschillen.


Tegenwoordig zijn nieuwe levothyroxineformuleringen beschikbaar, namelijk zachte gelcapsules en vloeibare vorm. De zachte gelcapsule bevat L-T4 opgelost in glycerine in een buitenste gelatineschil. Deze structuur biedt bescherming tegen de variaties van de pH van de maag en kan ook binding aan andere stoffen in de darmwand voorkomen, zoals koffie of andere geneesmiddelen (bijvoorbeeld calcium- of ijzerzouten).

De vloeibare vorm bestaat alleen uit L-T4 met variabele concentraties, glycerine en ethanol. Het belangrijkste voordeel van een orale oplossing, vergeleken met de vaste formulering, is de mogelijkheid van toediening ook bij patiënten die geen intacte capsules of tabletten kunnen slikken.

Bovendien, zoals aangetoond in een recente studie, heeft vloeibare L-T4-formulering ook een betere absorptiesnelheid. Yue et al hebben zelfs aangetoond dat L-T4 in vloeibare formulering sneller in het bloed piekt dan de tablet of de zachte gelcapsule (sneller bij maximale concentratie (ng / ml) met een gemiddelde van 30 minuten). De levothyroxinesnelheid en de mate van blootstelling zijn vergelijkbaar in de drie soorten formuleringen (tabletten, zachte gelcapsule en vloeibare vorm), maar de oplossing lijkt sneller de systemische circulatie te bereiken omdat oplossen niet nodig is voordat de absorptie begint.


Reacties