Hyperthyreoïdie of als je schildklier te veel hormoon maakt

Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel schildklierhormoon. De oorzaken verschillen. Hyperthyreoïdie wordt behandeld met:

Samen met de arts en afhankelijk van de oorzaak van de hyperthyreoïdie kiest de patiënt voor een behandeling. Van belang is goede uitleg over voor- en nadelen van de drie behandelingen. Denk hierbij aan grote kans op terugkomst van hyperthyreoïdie bij schildklierremmers, grote kans op hypothyreoïdie bij radioactief jodium en operatie, vergrote kans op oogziekte bij radioactief jodium, en risico’s bij een operatie.

In de praktijk maakt de arts vaak een keus zonder overleg met de patiënt


Behandelopties bij hyperthyreoïdie op basis van ziekte van Graves of multinodulair struma


Klachten

Veel klachten zijn niet typisch voor een schildklieraandoening. Ze komen ook voor bij andere aandoeningen. Dit maakt het moeilijk een diagnose te stellen op basis van de klachten. Als meer klachten aanwezig zijn, is er wellicht sprake van een schildklieraandoening. Het is dan aan te raden een bloedonderzoek te laten doen. Alleen een bloedonderzoek geeft aan of de schildklier zorgt voor deze klachten.

Schildklierremmers

Zoals het woord zegt: schildklierremmers remmen de schildklier. Ze zorgen dat de schildklier minder tot geen schildklierhormoon maakt. Meestal schrijft de arts thiamazol of methimazol (= Strumazol®) voor. De arts kan ook carbimazol (Basolest®) of propylthiouracil (PTU) voorschrijven.

  • Bij de ziekte van Graves kan gekozen worden voor de block en replace-therapie. De patiënt slikt in dat geval een remmer + levothyroxine.
  • Ook kan de patiënt kiezen voor de titratietherapie. In dat geval slikt de patiënt alleen een schildklierremmer.

Beide behandelingen zijn goed bruikbaar. In de praktijk maakt de arts vaak een keus zonder overleg met de patiënt.

Radioactief jodium en operatie

Wanneer de Gravespatiënt kiest voor radioactief jodium (= slok) of een operatie, begint de behandeling van hyperthyreoïdie ook vaak met schildklierremmers. Van belang is hoe ziek een patiënt is en of hij de oogziekte van Graves heeft. Het voorkomt complicaties bij de slok of operatie. Ook bij patiënten met een andere oorzaak van hyperthyreoïdie begint de behandeling vaak met schildklierremmers. In afwachting van een slok (meestal) of een operatie (soms). Of heel zelden totdat andere medicijnen werken, zoals bij secundaire hyperthyreoïdie.

Lees ook op Schildkliertje:



Reacties