Drugs that interact with levothyroxine: an observational study

Het doel van deze TEARS-studie was om de mate van geneesmiddelinteracties te bepalen die levothyroxine beïnvloeden, met behulp van onderzoeksgeneesmiddelen die vaak gelijktijdig worden toegediend aan patiënten die langdurig met levothyroxine worden behandeld. Er werd een retrospectieve populatieanalyse gebruikt die biochemie en receptgegevens tussen 1 januari 1993 en 31 december 2012 koppelde.
Drugs that interact with levothyroxine: an observational study from the Thyroid Epidemiology, Audit and Research Study (TEARS)
Savannah A Irving, Thenmalar Valdiveloo, Graham P Leese

The difficult patient: drug interaction and the influence of concomitant diseases on the treatment of hypothyroidism
Laura S. Ward

Patiënten

De onderzoekspopulatie bestond uit inwoners van Tayside die levothyroxine hadden voorgeschreven gekregen op ten minste drie momenten, binnen een periode van zes maanden, voorafgaand aan de start van het gebruik van een onderzoeksgeneesmiddel. Individuen fungeerden als hun eigen controles vóór en na de start van het gebruik van het onderzoeksgeneesmiddel. In totaal werden 10.999 patiënten (gemiddelde leeftijd 58 jaar, 82% vrouw) die met levothyroxine werden behandeld, in het onderzoek opgenomen.

Metingen

Veranderingen in TSH na aanvang van het onderzoeksgeneesmiddel.

Resultaten

IJzer, calcium, protonpompremmers en oestrogeen verhoogden allemaal de serum TSH-concentratie: een stijging van respectievelijk 0,22 mU / l, 0,27 mU / l, 0,12 mU / l en 0,08 mU / l. Voor deze vier onderzoeksgeneesmiddelen was er een klinisch significante toename van meer dan 5 mE / l in serum TSH bij respectievelijk 7,5%, 4,4%, 5,6% en 4,3% van de patiënten.
Er was een afname van 0,17 mU / l in de TSH-concentratie voor die patiënten op statines. De TSH nam af met 5 mU / l bij 3,7% van de patiënten. Er was geen effect met H2-receptorantagonisten of glucocorticoïden.

Conclusie

Deze grote populatie-gebaseerde studie toont een significante interactie aan tussen levothyroxine en ijzer, calcium, protonpompremmers, statines en oestrogenen. Deze geneesmiddelen kunnen de werkzaamheid van levothyroxine verminderen en de TSH-concentraties van patiënten moeten zorgvuldig worden gecontroleerd.

Meer informatie


Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH