Scintigrafie, echo, CT-scan en MRI bij onderzoek en diagnose

Om vast te stellen wat een schildklier mankeert, wordt vaak gebruik gemaakt van afbeeldend onderzoek, zoals scintigrafie of echografie. Veel minder vaak wordt gebruik gemaakt van CT-scan of MRI.

Scintigrafie

Met scintigrafie wordt de schildklier afgebeeld. Meestal krijg je eerst een injectie van een kleine hoeveelheid radioactief jodium of technetium. Dat is vergelijkbaar met het inspuiten van contrastvloeistof om aandoeningen aan zachte weefsels in het lichaam zichtbaar te maken.

Van een schildklier die te veel hormoon maakt, kan de oorzaak bepaald worden. Bij Graves hyperthyreoïdie nemen alle schildkliercellen evenveel radioactief jodium of technetium op. Warme en koude knobbels die te veel of te weinig schildklierhormoon maken, en dus ook radioactief jodium of technetium abnormaal opnemen, worden ook zichtbaar met dit onderzoek. Ook een meer knobbelig struma, een multinodulair struma, kan zo goed worden vastgesteld.

Bron: Spreekuur Thuis

Beïnvloeding van diagnostiek en onderzoek door jodium

Scintigrafie met jodium of technetium kan verstoord worden door jodiumhoudende medicijnen. De schildklier is dan verzadigd met jodium en er kan er geen radioactief jodium meer bij.

Bij schildklierkanker is het volgen van een jodiumarm dieet noodzakelijk om nauwkeurig te kunnen meten hoeveel opname er is van radioactief jodium door schildklierweefsel en om het effect van de behandeling met radioactief jodium te verhogen.


Echografie

Bij echografie wordt met geluidsgolven de anatomie van de schildklier en omgeving afgetast. Zo kan de grootte van de schildklier worden bepaald, maar ook of er al of niet knobbels aanwezig zijn. Te zien is of er in zo'n knobbel vocht zit (cyste), of dat er sprake is van abnormaal weefsel.

Echografie geeft geen stralingsbelasting en kan het dus gemakkelijk worden herhaald. Nadeel is dat bij heel veel mensen kleine knobbeltjes worden gevonden die niet van belang zijn.

CT-scan of MRI

Veel minder vaak wordt gebruik gemaakt van CT-scans of MRI. Als een struma is afgezakt tot in de borstholte, dan kan CT of MRI helpen bij het afbakenen van de afwijkingen.

Reacties