Met een depressie naar de immunoloog ...

MoodInFlame was een grootschalig medisch-wetenschappelijk project. Het werd gefinancierd door de EU. Het concept was dat belangrijke stemmingsstoornissen, zoals bipolaire stoornis, depressieve stoornis en kraambedpsychose, ontstaan door een abnormale gevoeligheid voor ontstekingen. Een gevoeligheid die ook een auto-immuunziekte veroorzaakt als de ziekte van Hashimoto. Een ziekte die vaker voorkomt bij mensen met een ernstige stemmingsstoornis.
Met je schildklier naar de psychiater
Malou van Hintum

Van alles over schildklier en depressie
Schildkliertje

Volgens de onderzoekers van het MoodInFlame-project worden bekende stemmingsstoornissen grotendeels veroorzaakt door een milde chronische ontsteking van bepaalde hersengebieden die de stemming reguleren, zoals het limbisch systeem.

De gevoeligheid voor ontstekingen verstoort ook:
  • de hormonale systemen die ontstekingen reguleren en betrokken zijn bij stress biologische reacties, en
  • de stofwisseling van tryptofaan, een belangrijke precursor voor de neurotransmitter serotonine.

Zo wordt een milde chronische ontsteking van het limbische systeem in verband gebracht met een gemankeerde stressreactie en een tekort aan serotonine in bepaalde hersengebieden bij mensen met een stemmingsstoornis.

Doelstellingen van MoodInFlame

Het MoodInflame-consortium bestond uit 19 partners afkomstig uit 10 Europese landen. Belangrijkste doelstellingen waren:
  1. Bloedonderzoeken en hersenscans ontwikkelen om een milde chronische ontsteking te herkennen bij mensen met een stemmingsstoornis en bij personen die risico lopen op een stemmingsstoornis (kinderen).
  2. Mensen met een stemmingsstoornis en personen die risico lopen op een stemmingsstoornis behandelen met ontstekingsremmende geneesmiddelen.
  3. Diermodellen ontwikkelen om afwijkende mechanismen in de hersenen en correctiemogelijkheden met medicijnen te bestuderen.

Slotsymposium

Eind september 2014 vond de slotbijeenkomst ‘The Neuro-Immunology of Psychiatric Disease Symposium plaats’.


Reacties