Behandeling hyperthyreoïdie is in jáááren nauwelijks veranderd

Thyrotoxicose of hyperthyreoïdie - als er te veel schildklierhormoon in het bloed is - komt vaak voor, vooral bij vrouwen. Meestal is de ziekte van Graves de oorzaak. Andere oorzaken zijn toxisch multinodulair struma en thyreoïditis. Bij de ziekte van Graves en een toxisch multinodulair struma maakt de schildklier te veel hormoon. Bij een thyreoïditis gaan er cellen kapot, waardoor er tijdelijk te veel schildklierhormoon in het bloed lekt. De oorzaak van het teveel aan schildklierhormoon bepaalt de behandeling.

Thyreotoxicosis
Jayne A Franklyn, Kristien Boelaert

Franklyn en Boelaert beschrijven hoe de behandeling meestal begint met schildklierremmers, bij voorkeur als titratietherapie met strumazol of carbimazol. Bij de ziekte van Graves herstelt uiteindelijk ongeveer een derde van de patiënten. Vanwege deze lage kans op herstel bij de ziekte van Graves en omdat toxisch multinodulair struma niet geneest met schildklierremmers, wordt radioactief jodium steeds vaker de behandeling van eerste keus. Een operatie is een optie in geselecteerde gevallen.

De behandelingen van hyperthyreoïdie met schildklierremmers, radioactief jodium en chirurgie zijn al decennia praktisch hetzelfde. Onderzoek is welkom naar nieuwe en veilige manieren om de ziekte zelf aan te pakken in plaats van remming, vernietiging of verwijdering van de schildklier.



Reacties