Diabetes type 2, subklinische hypothyreoïdie en een verminderde nierfunctie

Patiënten met diabetes type 2 en subklinische hypothyreoïdie, hebben relatief vaak beginnende nierschade. Hoewel niet duidelijk is wat de oorzaak is, zou behandelen van de schildklier mogelijk een positief effect kunnen hebben op de nieren, schrijft een groep onderzoekers in het tijdschrift van de Japanse Vereniging voor Endocrinologie.

Diabetes, trage schildklier en een verminderde nierfunctie
Merel Dercksen, NierNieuws

Association between subclinical hypothyroidism and diabetic nephropathy in patients with type 2 diabetes mellitus
Furukawa S, Yamamoto S, Todo Y, Maruyama K, Miyake T, Ueda T, Niiya T, Senba T, Torisu M, Kumagi T, Miyauchi S, Sakai T, Minami H, Miyaoka H, Matsuura B, Hiasa Y, Onji M, Tanigawa T

In NierNieuws geeft Merel Dercksen een duidelijk verslag van het Japanse onderzoek. In eerdere onderzoeken is een verband gevonden tussen een subklinische hypothyreoïdie en diabetes. Hypothyreoïdie en een verminderde nierfunctie zouden vaker samengaan dan op grond van toeval verwacht kan worden.

In deze studie dachten de onderzoekers een verband waar te nemen tussen subklinische hypothyreoïdie en beginnende nierschade bij patiënten met diabetes type 2. Die beginnende nierschade uit zich dan als eiwitverlies met de urine. Onduidelijk is of er sprake is van oorzaak en gevolg, of alleen van gelijktijd voorkomen.

De onderzoekers denken dat met behandeling van de schildklier achteruitgang van de nierfunctie bij diabetespatiënten zou kunnen vertragen. De Japanse onderzoekers doen de aanbeveling dat bij patiënten met diabetes type 2 en diabetische nefropathie ook de werking van de schildklier gecontroleerd wordt.


Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH