Onderzoek naar hypothyreoïdie en bewegingsklachten

Deze systematische review beschrijft de gevolgen van hypothyreoïdie op het lichamelijke prestatievermogen bij onbehandelde en behandelde patiënten met hypothyreoïdie.

Impact of overt and subclinical hypothyroidism on exercise tolerance: a systematic review
Jeannette A. C. Lankhaar, Wouter R. de Vries, Jaap A. C. G. Jansen, Pierre M. J. Zelissen, Frank J. G. Backx

Hypothyreoïdie en bewegingsintolerantie: een casusbeschrijving
Jeannette A.C. Lankhaar, J. C. IJzerman, Pierre M. J. Zelissen, Frank J. G. Backx

Van alles over schildklier, sport en spieren
Schildkliertje

Een systematische computer search werd uitgevoerd in biomedische databases. Relevante studies in het Engels, Duits en Nederlands, verschenen vanaf de vroegste datum van elke database tot en met december 2012, werden geïdentificeerd.

Van de 116 studies voldeden 38 studies met 1379 patiënten aan de inclusiecriteria. Deze studies benadrukken de verschillende oorzaken van inspanningsintolerantie bij onbehandelde patiënten. Beperkingen kunnen onder meer het gevolg zijn van spierklachten en een veranderde hartslag.

De studies bevestigen dat de intolerantie bij patiënten zich niet altijd herstelt ondanks adequate hormonale substitutietherapie. Al is er sprake van euthyreoïdie, toch houdt een aanzienlijke groep behandelde patiënten beperkingen in dagelijks sportactiviteiten en een verminderde kwaliteit van leven. Een verklaring hiervoor ontbreekt.

Slechts twee studies onderzochten de effecten van een fysiek trainingsprogramma, die bovendien inconsistente effecten op het prestatievermogen lieten zien bij onbehandelde patiënten met subklinische hypothyreoïdie.

Conclusie

Een beperkte hoeveelheid kennis bestaat over het inspanningsvermogen in behandelde patiënten met hypothyreoïdie. Ook is er een onvoldoende hoeveelheid kwantitatieve studies naar de effecten van een fysiek trainingsprogramma. Om lichaamsbeweging en sportparticipatie voor deze specifieke groep te verbeteren, is meer onderzoek op dit vergeten gebied gerechtvaardigd.
Reacties