donderdag 24 juli 2014

Verschil auto-immuniteit Hashimoto versus Graves

Onduidelijk is of de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves (aangeduid als auto-immuun schildklierziekte, AITD) beide net zo vaak samengaan met andere auto-immuun ziekten. Alle reden om dat eens te onderzoeken.

Clustering of additional autoimmunity behaves differently in Hashimoto’s patients compared with Graves’ patients
J Wiebolt, R Achterbergh, A den Boer, S van der Leij, E Marsch, B Suelmann, R de Vries and T W van Haeften

Met dit onderzoek is gekeken naar antilichamen van de bijnier, beta-cel, coeliakie en de maag in combinatie met AITD (auto-immuun schildklierziekte).

Resultaten

Bijnier auto-immuniteit komt vaker voor bij mensen met Hashimoto (9,0%) dan bij mensen met Graves (3,3%). Beta-cel auto-immuniteit (diabetes) wordt vaker gezien bij Hashimoto (25,4%) dan bij Graves (15,6%). Coeliakie komt net zo weinig voor bij mensen met Hashimoto (1,2%) en mensen met Graves (1,2%).

Hashimoto (5,3%) komt vaker dan Graves (1,2%) voor met de combinatie Addison/Cushing (bijnier) en diabetes (DM1, auto-immune suikerziekte). Daarnaast wordt de combinatie ‘maag- en bijnierautoimmuniteit’, en de combinatie ‘bijnier en diabetes (DM1) ook vaker gezien bij mensen met Hashimoto.

Vitamine B12-tekort komt volgens dit onderzoek voor bij 9,7% van de mensen met Hashimoto en 8,3% van de mensen met Graves.

Conclusie

Deze bevindingen laten zien dat Hashimoto duidelijk vaker voorkomt met andere auto-immuun ziektes dan Graves. De auto-immuniteit van Hashimoto en Graves verschilt onderling meer dan eerder gedacht werd. Dit pleit tegen het willekeurige gebruik van Hashimoto en Graves alsof het om één soort auto-immuun ziekte gaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal