Verschil auto-immuniteit Hashimoto versus Graves

Onduidelijk is of de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves (aangeduid als auto-immuun schildklierziekte, AITD) beide net zo vaak samengaan met andere auto-immuun ziekten. Alle reden om dat eens te onderzoeken.
Clustering of additional autoimmunity behaves differently in Hashimoto’s patients compared with Graves’ patients
J Wiebolt, R Achterbergh, A den Boer, S van der Leij, E Marsch, B Suelmann, R de Vries and T W van Haeften
Met dit onderzoek is gekeken naar antilichamen van de bijnier, beta-cel, coeliakie en de maag in combinatie met AITD (auto-immuun schildklierziekte).

Resultaten

Bijnier auto-immuniteit komt vaker voor bij mensen met Hashimoto (9,0%) dan bij mensen met Graves (3,3%). Beta-cel auto-immuniteit (diabetes) wordt vaker gezien bij Hashimoto (25,4%) dan bij Graves (15,6%). Coeliakie komt net zo weinig voor bij mensen met Hashimoto (1,2%) en mensen met Graves (1,2%).

Hashimoto (5,3%) komt vaker dan Graves (1,2%) voor met de combinatie Addison/Cushing (bijnier) en diabetes (DM1, auto-immune suikerziekte). Daarnaast wordt de combinatie ‘maag- en bijnierautoimmuniteit’, en de combinatie ‘bijnier en diabetes (DM1) ook vaker gezien bij mensen met Hashimoto.

Vitamine B12-tekort komt volgens dit onderzoek voor bij 9,7% van de mensen met Hashimoto en 8,3% van de mensen met Graves.

Conclusie

Deze bevindingen laten zien dat Hashimoto duidelijk vaker voorkomt met andere auto-immuun ziektes dan Graves. De auto-immuniteit van Hashimoto en Graves verschilt onderling meer dan eerder gedacht werd. Dit pleit tegen het willekeurige gebruik van Hashimoto en Graves alsof het om één soort auto-immuun ziekte gaat.


Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH