Verschil auto-immuniteit Hashimoto versus Graves

Onduidelijk is of de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves (aangeduid als auto-immuun schildklierziekte, AITD) beide net zo vaak samengaan met andere auto-immuun ziekten. Alle reden om dat eens te onderzoeken.
Clustering of additional autoimmunity behaves differently in Hashimoto’s patients compared with Graves’ patients
J Wiebolt, R Achterbergh, A den Boer, S van der Leij, E Marsch, B Suelmann, R de Vries and T W van Haeften
Met dit onderzoek is gekeken naar antilichamen van de bijnier, beta-cel, coeliakie en de maag in combinatie met AITD (auto-immuun schildklierziekte).

Resultaten

Bijnier auto-immuniteit komt vaker voor bij mensen met Hashimoto (9,0%) dan bij mensen met Graves (3,3%). Beta-cel auto-immuniteit (diabetes) wordt vaker gezien bij Hashimoto (25,4%) dan bij Graves (15,6%). Coeliakie komt net zo weinig voor bij mensen met Hashimoto (1,2%) en mensen met Graves (1,2%).

Hashimoto (5,3%) komt vaker dan Graves (1,2%) voor met de combinatie Addison/Cushing (bijnier) en diabetes (DM1, auto-immune suikerziekte). Daarnaast wordt de combinatie ‘maag- en bijnierautoimmuniteit’, en de combinatie ‘bijnier en diabetes (DM1) ook vaker gezien bij mensen met Hashimoto.

Vitamine B12-tekort komt volgens dit onderzoek voor bij 9,7% van de mensen met Hashimoto en 8,3% van de mensen met Graves.

Conclusie

Deze bevindingen laten zien dat Hashimoto duidelijk vaker voorkomt met andere auto-immuun ziektes dan Graves. De auto-immuniteit van Hashimoto en Graves verschilt onderling meer dan eerder gedacht werd. Dit pleit tegen het willekeurige gebruik van Hashimoto en Graves alsof het om één soort auto-immuun ziekte gaat.


Reacties