Block en replace-therapie en titratietherapie zijn beide goed bruikbaar

Als je schildklier te veel hormoon maakt door de ziekte van Graves kan gekozen worden voor block en replace-therapie waarbij de patiënt een hoge dosis schildklierremmer ( = block) slikt. Het ontstane tekort aan schildklierhormoon wordt aangevuld met levothyroxine ( = replace). Ook is titratietherapie mogelijk. Daarbij slikt de patiënt een lage dosis schildklierremmer zonder toevoeging van levothyroxine.


Schildklierremmende medicijnen zijn thiamazol (strumazol), PTU en carbimazol. Behandeling met thiamazol heeft de voorkeur boven behandeling met PTU.

Onderzoek

In het onderzoek van Vaidya e.a. (1) is de block en replace-therapie vergeleken met de titratietherapie. Aangenomen werd dat block en replace zorgt voor een stabielere schildklierfunctie. De gegevens zijn geanalyseerd van 450 patiënten die behandeld waren met schildklierremmers. Uit deze studie bleek dat er weinig bewijs was voor de stelling dat patiënten een stabielere schildklierfunctie krijgen met de block en replace-therapie.

Abraham e.a. (2) heeft gegevens van allerlei onderzoeken verzameld. Belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat een behandeling met een lage dosis remmer (= titratietherapie) net zo effectief is als een hoge dosis remmer ( = block en replace). Daarbij komt dat een behandeling met een lage dosis minder bijwerkingen geeft dan een behandeling met een hoge dosis. Dit geldt vooral voor huiduitslag.

Aanbevelingen

Nieuw in de NIV-Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen 2012 (3, 4) is de aanbeveling dat beide behandelingen - block en replace-therapie en titratietherapie - goed bruikbaar zijn.

Lang week SON af van de aanbeveling in de NIV-richtlijn. Op de SON-website (5) stond: ‘Het is erg moeilijk om de remming van de werking van de schildklier goed af te stemmen met medicijnen (titeratietherapie). Het aanvullen van het schildklierhormoon is dat wel. Daarom wordt er voor deze combinatie gekozen boven alleen het remmen van de schildklier.’ (opmerking: eind 2019 is dit aangepast.)

Volgens SON zou na de block en replace-therapie ongeveer 70% van de patiënten hersteld zijn. Waar de NIV-Richtlijn spreekt van een herstel bij ongeveer 25-50% van de patiënten na behandeling met thyreostatica.

Langzamerhand kom je de titratietherapie vaker tegen op schildklierfora (Schildklierforum, FB-groep Ziekte van Graves-Basedow en FB-groep Schildkliertje). Hoewel artsen er nog weinig voor voelen of er onbekend mee zijn, willen patiënten steeds vaker de keus hebben. Deze aanpak kan een prettiger alternatief zijn voor patiënten. Minder tabletten met eenzelfde resultaat en minder bijwerkingen. Sowieso valt het op dat patiënten weinig kunnen kiezen als het om de behandelopties medicijnen, radioactief jodium en operatie gaat bij de ziekte van Graves.

Ook noemde SON lang ten onrechte dat bij borstvoeding geen schildklierremmers geslikt mogen worden. Ook dat standpunt week af van de aanbeveling in de NIV-richtlijn. Want volgens die richtlijn is borstvoeding mogelijk met een lage dosis PTU of Strumazol.

Bronnen

  1. Block & replace regime versus titration regime of antithyroid drugs for the treatment of Graves’ disease: a retrospective observational study
    B Vaidya, A Wright, J Shuttleworth, M Donohoe, R Warren, A Brooke, CA Gericke, OC Ukoumunne
  2. Antithyroid drug regimen for treating Graves’ hyperthyroidism
    P Abraham, A Avenell, SC McGeoch, LF Clark, JS Bevan
  3. Aandacht voor de behandeling van hyperthyreoïdie met medicijnen
    Schildkliertje
  4. Medicamenteuze therapie Graves’ hyperthyreoïdie
    NIV-Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen 2012
  5. Hyperthyreoïdie, behandeling met medicijnen
    Schildklier Organisatie Nederland


Reacties

Susanne zei…
Vaak worden mensen onterecht bang gemaakt, ik vind het goed dat deze informatie hier te vinden is!