Is rituximab mogelijk als geneesmiddel bij de (oog)ziekte van Graves?

Huidige behandelingen (medicijnen, radioactief jodium en operatie) bij de ziekte van Graves (hyperthyreoïdie en oogziekte (GO)) hebben hun nadelen door de bijwerkingen. Daarom wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar nieuwe therapieën. Er is vooruitgang geboekt, met name met medicijnen die de tsh-receptor antistoffen uitschakelen. Rituximab (RTX) is de eerste gerichte biologische therapie die onderzocht is als behandeling voor de (oog)ziekte van Graves. Heeft dat middel de toekomst? Onderzoeksresultaten spreken elkaar tegen.
Rituximab als de ziekte van Graves terugkomt
Mimi Poll
Schildklier Magazine, maart 2009; Graves Bulletin, voorjaar 2008

Rituximab deactiveert oogziekte van Graves
Webredactie SON

Potential utility of rituximab for Graves’ orbitopathy (GO)
Mario Salvi et al

Autoimmunity and Graves Disease
Rebecca Bahn

Conclusies

Mimi Poll beschrijft dat uit onderzoek naar de behandeling met rituximab bij de oogziekte van Graves, bleek dat de oogziekte verbeterde, maar dat rituximab geen effect had bij hyperthyreoïdie. Wel bleek dat rituximab beter werkte dan een prednison-infuus bij de oogziekte, maar ook hier was geen effect bij hyperthyreoïdie.

Op www.medscape.com schrijft Becky McCall in Rituximab inactivates Graves’ Orbitopathy, new data show dat nieuw onderzoek van dr. Mario Salvi laat zien dat een behandeling met rituximab leidt tot een beter resultaat bij een milde tot ernstige vorm van de oogziekte van Graves, dan een behandeling met prednison.

Wil je de artikelen op Medscape kunnen lezen?

Dr. Robin Peeters merkt in dat Medscape-artikel op dat een soortgelijk onderzoek als dat van Mario Salvi eerder is uitgevoerd door dr. Rebecca Bahn. Haar conclusie luidt dat een behandeling met rituximab mogelijk de periodes van remissie (herstel) verlengt bij patiënten met Graves hyperthyreoïdie, met name bij patiënten met een milde hyperthyreoïdie. Het effect van rituximab bij de oogziekte van Graves is nog onbekend. Volgens Rebecca Bahn kunnen voorlopig geen geldige conclusies over werkzaamheid of bijwerkingen van rituximab getrokken worden bij patiënten met de (oog)ziekte van Graves.

In Nederland is rituximab niet geregistreerd als geneesmiddel bij de (oog)ziekte van Graves.

Lees ookReacties