Met onderdrukte TSH grotere kans hart- en vaatziekten

Patiënten met gedifferentieerd schildklierkanker slikken vaak een hoge dosis schildklierhormoon (levothyroxine). Hierdoor wordt TSH (= schildklier stimulerend hormoon) onderdrukt, waardoor mogelijk aanwezige schildkliercellen niet actief worden. Door deze hoge dosis hormoon en onderdrukte TSH-waarde hebben deze patiënten een grotere kans op overlijden door hart- en vaatziekten, luidt de conclusie van een Nederlands onderzoek.
Thyroid carcinoma suppression therapy ups cardiovascular risk
From the Journal of Clinical Oncology

Long-term cardiovascular mortality in patients with differentiated thyroid carcinoma: an observational study
Esther N Klein Hesselink et al

Schildklierkanker, een hoge dosis levothyroxine en gevolgen voor het hart
Schildklier Magazine, december 2007

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vergeleken de sterftecijfers van 524 patiënten met schildklierkanker met die van 1572 controles uit een algemene populatie. Het doel van het onderzoek was te bepalen of patiënten hart- en vaatziekten kregen door een behandeling die de TSH onderdrukt. De onderdrukte TSH ontstond door toediening van een hoge dosis levothyroxine.

Mediane follow-up in deze studie was 8,5 jaar (van 4,1 tot 15,9 jaar) voor patiënten met schildkanker en 10,5 jaar (9,9 tot 10,9 jaar) voor controles. Aan het einde van de studie waren 100 patiënten (19,1%) met schildklierkanker overleden:
  • 22 (4,2%) als gevolg van hart- en vaatziekten (HVZ),
  • 39 (7,4%) als gevolg van de progressie van kanker,
  • en 39 (7,4%) door andere oorzaken.

In de controlegroep overleden 85 patiënten (5,4%), 24 (1,5%) door hart- en vaatziekten en 61 (3,9%) door andere oorzaken.

Conclusie

In de groep met schildklierkanker overleden meer mensen aan hart- en vaatziekten dan in de controlegroep. Een onderdrukte TSH-waarde hangt samen met een verhoogde kans op overlijden door hart- en vaatziekten.

Internationale behandelrichtlijnen bevelen aan de TSH minder te onderdrukken bij een laag-risico tumor. Bij deze patiënten is mogelijk een TSH-niveau voldoende van 0,1 tot 0,5 mU/L. Bovendien hebben patiënten met schildklierkanker baat bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

Tot slot

Uit dit Britse onderzoek bleek dat patiënten met een hoge TSH (> 4,0) of onderdrukte TSH (< 0,04) vaker last hadden van hart- en vaatziekten en hartritmestoornissen dan patiënten met een normale TSH (0,4-4,0) (zie tabel). Bij patiënten met een iets lagere TSH (0,04-0,4) was de uitkomst hetzelfde als bij die patiënten met een normale TSH. Zij hadden geen grotere kans om genoemde problemen te krijgen.

Reden genoeg om ook bij de behandeling van hypothyreoïdie (zonder schildklierkanker) te zorgen dat de TSH-waarde niet onderdrukt wordt door een hoge dosis schildklierhormoon.


Reacties