Consensusverklaring EUGOGO voor behandeling oogziekte van Graves

Wereldwijd krijgen jaarlijks honderdduizenden mensen te maken met de oogziekte van Graves (Graves’ Oftalmopathie). De ziekte veroorzaakt pijn, ongemak, dubbelzien, misvorming en soms blindheid. Mensen met de oogziekte van Graves hebben vaak een verminderde kwaliteit van leven en zij houden vaak psychosociale problemen.

Consensus statement of the European Group on Graves’ Orbitopathy (EUGOGO) on management of GO

Consensusverklaring EUGOGO voor de behandeling van Graves’ Oftalmopathie
Samenvatting in het Nederlands

De consensusverklaring is in 2008 opgesteld door leden van de European Group on Graves’ Orbitopathy (EUGOGO) met als doel praktische informatie te geven voor de behandeling van patiënten met Graves’ Oftalmopathie (oogziekte van Graves; afkorting: GO).


De kwaliteit van de zorg die de meerderheid van deze mensen ontvangt, kan worden verbeterd als zij worden doorverwezen naar centra met effectieve zorg en deskundige artsen doordat:
  • de klachten van de patiënten worden geminimaliseerd omdat de juiste behandeling toegepast wordt. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het leven van de patiënten;
  • er kan worden voorkomen dat de ziekte zich in zeer ernstige mate verder gaat ontwikkelen. Er wordt dus op tijd ingegrepen;
  • men wil proberen om de tijd tussen de eerste klachten en de diagnose te verkorten. Dit geldt ook voor de tijd tussen de diagnose en de behandeling in een gespecialiseerd centrum.

Meer aandacht voor de oogziekte van GravesReacties