Laat je bloed altijd op dezelfde tijd en in hetzelfde lab prikken

Als je schildklier te weinig of geen schildklierhormoon maakt, noem je dat hypothyreoïdie. De standaardbehandeling van hypothyreoïdie bestaat uit levothyroxine: elke dag een tabletje. Het moge duidelijk zijn dat deze behandeling nooit zo'n orgaan als de schildklier kan vervangen.

Om zoveel mogelijk profijt te hebben van deze behandeling slik je elke dag dezelfde dosis, slik je elke dag hetzelfde merk en slik je elke dag de dosis rond dezelfde tijd. Maar ook: laat bloed altijd op dezelfde tijd in het hetzelfde lab prikken!

Wat de arts doet

Bij het bepalen van de dosis levothyroxine kijken veel artsen vooral naar je bloeduitslag. Hij houdt rekening met de TSH- en fT4-waarde, als het goed is. Belangrijk is ook dat rekening gehouden wordt met hoe jij je voelt. 

Wat jij kan doen

Zo goed mogelijk ingesteld raken op levothyroxine valt niet mee. Aangeraden wordt om je waarden en klachten bij te houden, omdat je op die manier leert hoe jij je beter kan voelen. Van belang is dat je al je TSH’s en fT4’s met elkaar kunt vergelijken. Dat vergelijken kan het best als je je bloed altijd onder dezelfde condities laat prikken. Dan zijn er zo weinig mogelijk verstoringen.


Laat dus altijd prikken:

  • in hetzelfde lab, omdat labs vaak verschillende apparatuur hebben met verschillende normaalwaarden
  • ’s ochtends vroeg, want dat zorgt ervoor dat je altijd hetzelfde uitgangspunt hebt
  • voordat je je levothyroxine slikt, want levothyroxine zorgt voor een snelle verlaging van de TSH-waarde en voor een stijging van de fT4-waarde
  • op dezelfde tijd, omdat TSH een dag- en nachtritme heeft (’s nachts het hoogst, ’s middags het laagst)


Bron

Reacties

Yet zei…
Ik heb steeds, omdat ik net beter wist, laten prikken na inname medicatie. Kan ik dat beter zo blijven doen of na 4 jaar toch omschakelen naar nuchter prikken?
Laura zei…
Ik ben na 20 jaar omgeschakeld naar nuchter prikken. Dat geeft toch een preciezer beeld.