woensdag 19 februari 2014

Vroege ontwikkeling en de schildklierhormoonstatus bij Downsyndroom

Jonge kinderen met het syndroom van Down hebben vaak last van een ‘onzichtbaar’ tekort aan schildklierhormoon. Onderzoek van kinderarts-endocrinoloog Paul van Trotsenburg wijst uit dat deze kinderen zich iets beter ontwikkelen als ze tijdens hun eerste levensjaren extra schildklierhormoon krijgen.

The effect of early thyroxine treatment on development and growth at the age of 10.7 years: follow-up of a randomized placebo-controlled trial in children with Down syndrome
Pieter Marchal, Maurice-Stam H, Ikelaar NA, Klouwer FC, Verhorstert KW, Witteveen ME, Houtzager BA, Grootenhuis MA, van Trotsenburg AS, september 2014

The effect of thyroxine treatment started in the neonatal period on development and growth of two-year-old Down Syndrome children: A randomized clinical trial
Paul van Trotsenburg et al., maart 2005

Vroege ontwikkeling en de schildklierhormoonstatus bij Downsyndroom
Erik de Graaf, Down+Up 75, zonder datum

Downsyndroom en schildklierziekten
Schildklier Magazine, maart 2007

De diagnose wordt nog wel eens gemist omdat kinderen met Downsyndroom van zichzelf al wat trager zijn. De omgeving heeft het niet snel in de gaten wanneer dit gedrag voortkomt uit een (subklinische) hypothyreoídie. Een enkele keer maakt de schildklier ook juist te veel schildklierhormoon (= hyperthyreoïdie). Vaak spelen TPO- en TSH-receptor antistoffen een rol.

Daarnaast wordt bij deze kinderen vaker een aangeboren schildklierafwijking gevonden (= congenitale hypothyreoïdie) waarbij de schildklier ook te weinig hormoon aanmaakt. Deze stoornis wordt gevonden met de hielprik enkele dagen na de geboorte.

Belangrijkste functie van schildkierhormoon

De belangrijkste functie van het schildklierhormoon is het stimuleren van de groei en de ontwikkeling van de hersenen voor de geboorte en tijdens de zuigelingen-, peuter- en kleuterperiode. Een tekort aan schildklierhormoon in deze eerste jaren zorgt voor het achterblijven van de verstandelijke en motorische ontwikkeling. Het is dan ook belangrijk om een tekort voor en na de geboorte zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.