Nieuwe pillen, capsules, druppels en drankjes levothyroxine een aanwinst?

Het lijkt er veel op dat fabrikanten hun kans schoon zien. De markt voor levothyroxine is in beweging. Opeens duiken nieuwe vormen levothyroxine op: capsules, druppels en drankjes zijn hot. Ook nieuwe pillen verschijnen op de markt. Maar hebben patiënten er wel iets aan? Met druppels en drankjes is de kans op een verkeerde dosering groot. Hoe zit dat met capsules? En waarom merkloos schildklierhormoon? Levothyroxine heeft een nauwe therapeutische breedte. Iets te veel hormoon kan zorgen voor klachten en symptomen. Hetzelfde geldt voor iets te weinig hormoon.

De genoemde pillen, capsules en drankjes zijn in 2013 geregistreerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze producten hebben een handelsvergunning gekregen. Openbare beoordelingsrapporten zijn niet verkrijgbaar. Wat slikken we eigenlijk?

De laatste jaren zijn er telkens weer leveringsproblemen met schildklierhormoon. Merken en doseringen zijn niet altijd verkrijgbaar bij de apotheek. Patiënten ervaren ook dat hun apotheek niet telkens eenzelfde merk meegeeft. Ook dat is ongewenst. Duidelijk is dat een grote keus uit merken en generiek niet bijdraagt aan een betrouwbare levering en duidelijkheid bij patiënt, arts en apotheker.

Lees ook

Reacties