zondag 1 december 2013

Onderzoek naar schildklierhormoon bij herhaalde miskramen

Vrouwen met antistoffen tegen het schildklierenzym TPO (TPO-antistoffen) die meer dan twee keer een miskraam krijgen, worden vaak behandeld met schildklierhormoon. Nu nog bewijzen of dat werkt.

Schildklierpillen tegen miskramen
Liesbeth Jongkind, AMC-magazine, pagina 22

T4 Life - onderzoek naar schildklier en miskramen

Van de duizend vrouwen die zwanger worden, krijgen er honderd tot honderdvijftig een miskraam. Dat is vaak al ingrijpend, maar voor sommige vrouwen blijft het daar niet bij. Per jaar maken ten minste 2500 vrouwen in Nederland een tweede of volgende miskraam door. Want van die honderd tot honderdvijftig vrouwen krijgen er tien tot vijftien bij een volgende zwangerschap opnieuw een miskraam. Bij drie of vier van hen gaat het voor de derde keer mis. En gemiddeld krijgt een van die duizend zwangere vrouwen zelfs nog een vierde miskraam. Vaak is daar niks aan te doen, tot verdriet van de vrouwen en frustratie van hun behandelend artsen.

Een consortium van acht Nederlandse, een Belgisch en een Deens ziekenhuis onderzoekt de komende drie jaar in het kader van het T4 LIFE-onderzoek het toedienen van extra T4-hormoon bij 240 vrouwen die twee of meer miskramen gehad hebben en opnieuw zwanger willen worden. De helft van deze vrouwen krijgt geen schildklierhormoon maar een placebo. Noch de vrouwen zelf, noch de behandelend artsen weten wie de echte pilletjes krijgt en wie de neppillen.

Selenium geen effect op TPO-antistoffen bij gezonde vrouwen

Een aantal jaren geleden ging het AMC-onderzoek Selenium supplementation in euthyroid patients with thyroid peroxidase antibodies van start. Daarmee werd onderzocht of door selenium de TPO-antistoffen zouden dalen. Mogelijk zou dat miskramen kunnen voorkomen.

Selenite supplementation in euthyroid subjects with thyroid peroxidase antibodies
SA Eskes, E Endert, E Fliers, E Bernie, B Hollenbach, L Schomburg, J Körhrle, WM Wiersinga

Helaas had selenium geen effect op de TPO-antistoffen, TSH of kwaliteit van het leven van gezonde vrouwen met TPO-antistoffen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.