Meer voorlichting vereist rond zwangerschap en schildklier

Voldoende schildklierhormoon - dus niet te veel en niet te weinig - is heel belangrijk voor de vruchtbaarheid van man en vrouw. Duidelijk is dat hypo- en hyperthyreoïdie hun gevolgen hebben voor, tijdens en na de zwangerschap

Hypothyreoïdie wordt tijdens de zwangerschap in verband gebracht met vroege spontane miskramen, hoge bloeddruk, scheuren van de placenta, verhoogd risico op vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen, verhoogd risico op sterfte tijdens de bevalling. Het slikken van extra schildklierhormoon laat al deze risico’s verminderen.

Prepregnancy care and patient education are essential in women with thyroid disease in order to prevent pregnancy complications
Jorge H. Mestman, Clinical Thyroidology

Hyperthyreoïdie komt tijdens de zwangerschap veel minder vaak voor. Hyperthyreoïdie wordt tijdens de zwangerschap in verband gebracht met ernstige zwangerschapsmisselijkheid (met daarbij gewichtsverlies en risico op uitdroging). Ook is er risico op spontane abortus, pre-eclampsie, vroeggeboorte en laag geboortegewicht. Alle schildklierremmers passeren de placenta en kunnen de werking van de foetale schildklier beïnvloeden.

Aandacht voor een goede behandeling

Uit onderzoek blijkt dat de behandeling van de schildklieraandoening bepaald niet altijd goed verloopt. Een te lage dosis levothyroxine bij hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap komt voor. Bij hyperthyreoïdie gebeurt het dat een schildklierremmer plus levothyroxine wordt voorgeschreven.

Goede voorlichting van vrouwen met een schildklieraandoening en goede zorg door artsen is nodig om zwangerschapscomplicaties te voorkomen!

Op Schildkliertje kun je terecht voor allerlei feiten, weetjes en tips rond de zwangerschap. Vanzelfsprekend is goede zorg door de arts van groot belang. Dat neemt niet weg dat je als vrouw zelf ook kunt (moet) zorgen voor kennisvergaring.

Een overzicht ...

Reacties

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH