Veel hormoon in ‘schildkliersupplementen’

Het gebruik van kruidenpreparaten en voedingssupplementen neemt wereldwijd toe. De controle is over het algemeen slecht geregeld. Veel van die ‘schildkliersupplementen’ worden in Amerika over-the-counter verkocht, wat betekent bij de drogist, de supermarkt of via internet zonder recept. Wat slikken die consumenten eigenlijk? In dit onderzoek werden ‘schildklier ondersteunende preparaten’ onder de loep genomen.

Thyroxine and triiodothyronine content in commercially available thyroid health supplements
GY Kang, JR Parks, F Bader, A Chang, MM Abdel-Rahim, HB Burch, V Bernet

Kang e.a. onderzochten of de over-the-counter verkochte ‘schildklier ondersteunende supplementen’ schildklierhormoon bevatten. Ze kochten tien schildkliersupplementen in plaatselijke winkels en via internet, nadat ze eerst hadden gekeken op internet welke supplementen het populairst waren.

De hoeveelheid T4 en T3 werd van ieder supplement apart gemeten. Negen van de tien supplementen bevatten T3: van 1,3 tot 25,4 mcg per tablet. Vijf van de tien bevatten T4: van 5,77 tot 22,9 mcg per tablet. Als deze supplementen waren ingenomen zoals aanbevolen, had dat bij vijf gezorgd voor meer dan 10 mcg T3 per dag. Bij vier supplementen had dat gezorgd voor 8,57 tot 91,6 mcg T4 per dag.

Van de vijf supplementen die volgens het etiket runderschildklier (weefsel, extract of concentraat) bevatten, kon er bij één geen T4 of T3 aangetoond worden, twee bevatten alleen T3 en twee bevatten aantoonbare hoeveelheden T4 en T3.

Conclusie

De meeste over-the-counter onderzochte schildkliersupplementen bevatten klinisch relevante hoeveelheden T4 en T3. Sommige overschreden zelfs de gewone dosis T4 of T3 bij de behandeling van hypothyreoïdie. Overdosering is mogelijk bij deze hoeveelheden schildklierhormoon, in gemakkelijk verkrijgbare supplementen. Hyperthyreoïdie die zo ontstaat noem je iatrogene thyrotoxicose.

De onderzoeksresultaten benadrukken het belang van voorlichting van de patiënt en leverancier bij het gebruik van deze supplementen en de behoefte aan meer regulering van deze producten die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid.

Lees ookReacties

Anoniem zei…
Waarom wordt er niet door artsen met natuurlijke schildklierhormonen gewerkt? Dan hoeven wij als "patiënten" niet naar "alternatieve" geneeswijze te zoeken. Maar dat is natuurlijk weer te duur. Ik denk als wij zelf mochten kiezen bij een arts zelfs nog wel bij willen betalen...... In mijn omgeving slikten we eerst tyrax. De laatste tijd voelde we ons weer zieker en zieker worden. Blijkt dus echt troep te zijn! Niet gek dat we naar andere middelen uitwijken toch? Doe hier alstublieft iets aan. Hartelijke groet van een groepje vervelende kliertjes.
Laura zei…
Leg het voor op het Schildklierforum (http://www.schildklierforum.eu). Daar is het handiger discussiëren.

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH