Gezondheidsproducten voor senioren: mogelijke schade door ‘anti-aging’ producten

Producten tegen veroudering en alternatieve geneeswijzen zijn populair bij consumenten. In dit onderzoek heeft 40 procent van de ouderen voedingssupplementen gebruikt en ongeveer 10 procent van de senioren heeft deze regelmatig gebruikt. Deze supplementen omvatten kruiden- of botanische voedingssupplementen, zoals ginkgo biloba, ginseng en sint-janskruid, evenals speciale supplementen, zoals glucosamine, visolie en melatonine.

Health products for seniors: potential harm from ‘anti-aging’ products

NVWA Wet- en regelgeving voor voedingssupplementen en kruidenpreparaten in Nederland

Over nut, noodzaak en risico's van voedingssupplementen
Sommige producten vertonen potentiële gezondheidsvoordelen. Zo zou sint-janskruid gevoelens van milde tot matige depressie kunnen tegengaan. Gingko biloba zou cognitieve prestaties bij dementie verbeteren. Regelgevers en medische experts zijn echter bezorgd dat deze producten gezondheidsrisico's inhouden en worden verkocht aan senioren met anti-aging en ‘cure-all’ claims waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is voor veiligheid of effectiviteit. Er is ook bezorgdheid dat senioren geld verspillen aan producten die weinig of geen therapeutische waarde hebben.

Het Amerikaanse rapport Health products for seniors noemt als gezondheidsrisico’s:
  • meer of geen werkzame stof in een product;
  • vervuiling met pesticiden en andere chemische stoffen;
  • ongewenste wisselwerkingen met medicijnen.

In Nederland geldt de nodige wet- en regelgeving voor voedingssupplementen en kruidenpreparaten. Daarin staat aan welke eisen moet worden voldaan. Zo gelden er eisen voor de bereiding, de samenstelling en de etikettering van voedingssupplementen. De controle daarop is gebrekkig omdat er te weinig geld en middelen zijn voor het staatstoezicht op de volksgezondheid.


Reacties