zaterdag 9 februari 2013

Roken en autoimmuun schildklierziektes: het net sluit zich

Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat roken enerzijds kan beschermen tegen de ontwikkeling van TPO-antistoffen, wat zou leiden tot een kleinere kans om de ziekte van Hashimoto te krijgen. Anderzijds stimuleert roken de ontwikkeling van de ziekte van Graves - hyperthyreoïdie en de oogziekte. In het kort: roken vergroot de kans om de ziekte van Graves te krijgen en verkleint de kans om de ziekte van Hashimoto te krijgen.

Smoking and autoimmune thyroid disease: the plot thickens
GE Krassas en W Wiersinga

Roken is een van de factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling of verergering van de oogziekte van Graves. Daarnaast is het effect van de behandeling van de oogziekte van Graves minder succesvol bij rokers vergeleken met niet-rokers. Er bestaan ook zorgen over de gevolgen van passief roken bij autoimmuun schildklierziektes. Aangetoond is dat passief roken een negatieve invloed kan hebben op de oogziekte van Graves bij kinderen.

Dat er een relatie bestaat tussen roken en autoimmuunziektes blijkt duidelijk uit epidemiologische studies en is de laatste tien jaar algemeen bekend geworden. Er bestaat geen twijfel over de negatieve gevolgen bij de ziekte van Graves - hyperthyreoïdie en de oogziekte. Hoe dat precies zit met de ziekte van Hashimoto is minder duidelijk.

Lees ook
3 opmerkingen:

e-liquid kopen zei

goed artikel.

elektrisch roken zei

goeie informatie, bedankt voor het delen

Mark zei

Of het klopt dat je ziektes kunt krijgen weet ik niet. Mensen die niet roken krijgen het ook. Bedank voor het delen.

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.