Labyrint over ouder worden en schildklier

Hoge bloeddruk, een trage schildklier en hoog cholesterol zijn zaken waar we ons zorgen over maken. Vooral op hoge leeftijd. Maar onderzoekers vermoeden dat dat misschien niet nodig is. Wat op jonge leeftijd slecht voor ons is, kan juist op late leeftijd goed zijn. Er is een nieuwe kijk op ouderenzorg nodig.


Verder in Labyrint een opvallende ontdekking in verouderingsonderzoek: groeihormoon speelt een belangrijke rol bij veroudering. Muizen met veel groeihormoon stierven eerder. Dwergmuizen, met weinig van dit hormoon, leefden juist veel langer en bleven gezonder. En ook bij mensen zijn er aanwijzingen voor eenzelfde principe. Kleine mensen lijken gemiddeld iets langer te leven, omdat zij minder groeihormoon hebben.

Dat is een opvallende ontdekking, want groeihormoon wordt in de commerciƫle anti-verouderingsindustrie juist gezien als het wondermiddel tegen veroudering. Het tegenovergestelde lijkt nu waar te zijn.

Lees ook





Reacties

Joris zei…
Je hebt tegenwoordig veel aan de juiste hulpmiddelen om hier goed mee om te kunnen gaan hoor! lang leven de moderne tijd!