Over schildklier en een ontstoken brein

De psychiatrie kijkt niet alleen meer naar de geest, maar ook naar het lichaam. Misschien is een overactief immuunsysteem wel de bron van sommige psychiatrische ziekten. De tv-uitzending Een ontstoken brein van Labyrint besteedde daar aandacht aan.

Een ontstoken brein
Kennis van nu

Met je schildklier naar de psychiater
Milou van Hintum

Wat is een kraambedpsychose?
Website over kraambedpsychose

Net zoals je soms kunt hallucineren als je koorts hebt, zo kunnen er biochemische oorzaken zijn voor een psychose. Ook in het brein zijn cellen actief voor onderhoudswerkzaamheden, die in geval van binnendringen van virussen en/of bacteriën in gevecht gaan met deze virussen/bacteriën. Soms staat het immuunsysteem verkeerd afgesteld: het onderhoud van de zenuwcellen is dan verstoord, en de cellen blijven knokken. Dus het systeem reageert anders.

Het blijkt dat een psychiatrische aandoening vaak getriggerd wordt door een infectie, allerlei soorten virussen, of door psychische stress. Dit zou kunnen zorgen voor overgevoelige immuuncellen. Ontdekt is dat zwangerschappen tijdens de hongerwinter 1944-1945 vatbare kinderen opleverden. Deze kinderen lijken levenslang geprogrammeerd voor psychiatrische ziekten én auto-immuunziekten.

Misschien zorgt de verstedelijking van de afgelopen eeuwen ook voor makkelijker overdracht van virussen en bacteriën, waardoor meer psychosen. Zo zou een psychose niet behandeld hoeven te worden met een medicatie uit de psychiatrie, maar bijvoorbeeld met een behandeling tegen een herpesvirus. Er bestaat nog veel tegenwerking voor deze hypothese. Toch levert de praktijk steeds meer grond.

Ook was er in deze uitzending aandacht voor de kraambedpsychose, vaak het begin van een manische depressie. 1 : 1000 vrouwen overkomt dit binnen een maand na de bevalling. De vrouwen slapen slechter, en worden druk, druk, druk. Ook 's nachts, want ze zijn immers toch wakker. Het blijkt dat de immuuncellen van deze vrouwen gevechtsklaar zijn, en soms worden TPO-antistoffen gevonden. Vaak worden deze vrouwen levenslang psychiatrisch begeleid met de bijbehorende levenslange medicatie. Terwijl eenmalige behandeling mogelijk een oplossing is.

Reacties

Utrechtse zei…
Link naar tv-uitzending Een ontstoken brein van Labyrint:
http://www.npo.nl/labyrint/07-11-2012/VPWON_1179061
Laura zei…
Ha, dank je wel voor de link naar die tv-uitzending!!! Daar ben ik heel blij mee.
Utrechtse zei…
Graag gedaan :-)

Populaire berichten

Bloedonderzoek TSH, T4, T3

Praktische tips voor het slikken van levothyroxine

Levothyroxine: ’s avonds of ’s ochtends slikken?

Depressieve klachten als er iets met je schildklier is

Onderzoek naar schildklierziekte en arbeidsongeschiktheid

IMITHOT-studie naar rol van darmflora op ontstaan van trage schildklierfunctie

Schildklier en psychische klachten

Herken jij zo’n nagel?

Gevoelens rond de diagnose schildklieraandoening

Prikken na slikken levothyroxine kan zorgen voor verkeerde beoordeling FT4 en TSH