Ongerustheid rond levering Thyrax

In februari 2012 werden de eerste problemen gemeld rond de levering van Thyrax. Dat gebeurde door patiënten op het Hypoforum (SON) en door KNMP op de site Farmanco. Zoals in het bericht van Farmanco te lezen is, is de levering van Thyrax nog steeds niet in orde. Het is bijna 10 maanden verder. Er is een beperkte levering van Thyrax tablet 0,1 mg. De datum waarop het product weer voldoende beschikbaar zal zijn, is nog onbekend.

Verpakkingsmachine, grondstoffen of technische storingen?

In eerste instantie vertelde MSD dat de problemen kwamen door een kapotte verpakkingsmachine. Later veranderde dat in een tekort aan grondstoffen. Dat kun je lezen op de site Farmanco en in de brief van MSD aan Farmanco. MSD schreef dat ook aan mij in een brief: de problemen kwamen door een tekort aan grondstoffen. De Schildklierstichting (SON) meldde in september dat het zou gaan om 'enkele technische storingen'.

UPDATE: Thyrax weer leverbaar
Op 26 oktober kwam eindelijk het bericht dat Thyrax weer voldoende beschikbaar was. De onrust rond medicijntekorten is echter nog niet verdwenen.

Ongerust

In combinatie met dit bericht in de NRC maken mensen zich zorgen. Wat is er nu werkelijk aan de hand en hoe ziet de toekomst eruit?

Stichting Farmaceutische kengetallen (SFK)

Weliswaar verwijst de NRC naar de blijvende leveringsproblemen van preferente middelen (zie de website van de SFK) en valt levothyroxine niet onder de zogenaamde 'preferente middelen' vanwege de smalle therapeutische breedte, in de praktijk lijkt het er veel op dat levothyroxine als zodanig wordt behandeld. Schildklierpatiënten melden immers dat zij door de leveringsproblemen met Thyrax een ander merk of merkloos levothyroxine krijgen van de apotheek; een middel dat toevallig 'op de plank ligt'.

Een dergelijke verandering van substitutie kan zorgen voor ongewenste effecten, zoals typische symptomen van overdosering (hartkloppingen, gewichtsverlies, slecht slapen, nervositeit en vermoeidheid) of typische symptomen van onderdosering (droge huid, obstipatie, gewichtstoename, vermoeidheid, haarverlies en onregelmatige menstruatie). Wat kan leiden tot ernstige effecten met onverwacht ziekenhuisbezoek of werkverzuim.

Initiatieven

Schildklierpatiënten hebben een brief naar de woordvoerders Volksgezondheid in de Tweede Kamer gestuurd.

Reacties