Gluten-intolerantie en opname levothyroxine

Coeliakie is een aandoening waarbij de patiënt chronisch overgevoelig is voor gluten. Je noemt coeliakie daarom ook wel gluten-intolerantie. Gluten zijn eiwitten en komen voor in bepaalde graansoorten. Een overgevoeligheidsreactie leidt tot afbraak van de darmplooien in de dunne darm. Het gevolg hiervan is dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen door het lichaam.

The effect of celiac disease on the absorption of levothyroxine tablets
Clinical thyroidology for patients

Atypical celiac disease as cause of increased need for thyroxine: A systematic study
C Virili, G Bassotti, MG Santaguida, R Iuorio, SC Del Duca, V Mercuri, A Picarelli, P Gargiulo, LGargano and M Centanni

Coeliakie en schildklier

Een van de meest voorkomende oorzaken van hypothyreoïdie is de ziekte van Hashimoto. Hierbij maakt het lichaam antistoffen die de schildklier aanvallen en vernietigen. De ziekte van Hashimoto gaat vaak samen met andere auto-immuunziekten, waaronder coeliakie.

Sommige patiënten met coeliakie hebben ernstige maagproblemen, terwijl andere patiënten zulke milde symptomen hebben dat zij niet weten dat ze niet tegen gluten kunnen.

Opname voedingsstoffen en medicijnen

Om de meeste symptomen van coeliakie te verbeteren wordt een gluten-vrij dieet aangeraden. Bij veel patiënten met coeliakie zijn er aanwijzingen dat zij problemen hebben met de opname van bepaalde voedingsstoffen en / of medicijnen. In het bijzonder kunnen coeliakie-patiënten met hypothyreoïdie een slechte opname van levothyroxine hebben.


In feite kunnen problemen met de opname van levothyroxine leiden tot een diagnose van coeliakie. Deze studie onderzocht de dosering van levothyroxine die nodig is om hypothyreoïdie te behandelen bij patiënten met de ziekte van Hashimoto alleen en met de ziekte van Hashimoto en coeliakie. Bovendien werd het effect van een glutenvrij dieet op de absorptie van levothyroxine in deze patiënten onderzocht.

Reacties