Onderzoek naar geneesmiddel voor medullaire schildklierkanker

Het middel cabozantinib (XL184) geeft veelbelovende resultaten bij medullaire schildklierkanker, een zeldzame vorm van schildklierkanker, waarvoor tot nu toe in België geen geneesmiddel beschikbaar was. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten die oncoloog Patrick Schöffski van de KU Leuven bekend maakte.

C-cellen

Van alle kwaadaardige schildklierkankers maakt medullaire schildklierkanker 5 à 8 procent uit. Bij medullaire schildklierkanker zijn het niet de schildkliercellen zelf, maar de C-cellen in de schildklier die kwaadaardig worden. C-cellen produceren het hormoon calcitonine en regelen daarmee het gehalte calcium in het bloed en de botten.

Uitzaaiingen

Medullaire schildklierkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren, de longen en de botten. De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de schildklier en de lymfeklieren in de hals. Bij vergevorderde medullaire schildklierkanker, met uitzaaiingen tot ver buiten de schildklier of na een operatie, was tot nu toe geen behandeling mogelijk, behalve geneesmiddelen om de symptomen van deze ziekte te onderdrukken.

Internationale studie

In een internationale studie waaraan UZ Leuven deelnam, werd nagegaan welk effect het middel cabozantinib heeft bij een vergevorderde medullaire schildklierkanker die agressief groeit. Cabozantinib is een molecule die als pil kan worden ingenomen, met als belangrijkste effect dat de groei van bloedvaten in de tumor wordt verhinderd. Van de 330 patiënten uit 74 ziekenhuizen uit 25 landen kreeg twee derde het middel toegediend, de rest een placebo. Bij de patiënten die het middel kregen, was bij 28 % een significante verkleining van de tumor vast te stellen, tegenover niemand bij de placebogroep. Bij de cabozantinibgroep was 47 procent na één jaar nog stabiel (zonder herval); bij de placebogroep was dat slechts 7,2 procent. Bij diegenen die wel hervielen, gebeurde dat gemiddeld na 11,2 maanden bij de patiënten die cabozantinib kregen – tegenover gemiddeld na slechts 4 maanden bij de placebogroep.

Lees meer:
Een uitgebreide tekst over de studie vindt u op de website van Exelixis, in het persbericht “Cabozantinib Meets Primary Endpoint of Progression Free Survival in Phase 3 Pivotal Trial in Medullary Thyroid Cancer”en in de presentatie van prof. Schöffski op de bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology begin juni 2012.

Goed nieuws

“Het goede nieuws is het effect van het middel, maar ook de duur van dat effect: als de tumor significant verkleint, blijft dat zo’n 14,6 maanden aanhouden bij de mediaan. Dat is is een uitzonderlijk goed resultaat, vergeleken met de snelle evolutie van de ziekte in de placebogroep van deze studie. De resultaten zijn bovendien onafhankelijk van de verschillende voorbehandelingen – chemo, bestraling, andere medicijnen – die een patiënt al kreeg. Het middel werkt ook zowel bij de erfelijke variant van medullaire schildklierkanker, als bij de variant die spontaan ontstaat”, verduidelijkt professor Schöffski.

Wanneer verkrijgbaar?

Het biotechnologiebedrijf Exelixis die de studie sponsorde, is op basis van de resultaten van deze studie al bezig met de nodige aanvragen bij de Food and Drug Administration in de V.S. en bij de European Medicines Agency in Europa om cabozantinib op de markt te brengen.

Meer info


Reacties

Laura zei…
Met dank aan Leven zonder Schildklier - http://www.facebook.com/Schildklier : "Het onderzoek is nu uit de testfase en er wordt nu bij de FDA en de EMA toestemming gevraagd om het middel op de markt te brengen. Dit kan zomaar een jaar of langer duren als er nog vragen zijn (en die zijn er bijna altijd). Als de EMA het middel heeft goedgekeurd voor Europa, dan komen de nationale geneesmiddel autoriteiten. Deze kijken niet alleen of het middel werkt, maar ook of de prijs opweegt tegen de voordelen. Dan wordt ook bepaald wie het moet gaan betalen, het ziekenhuis of de zorgverzekeraar. Als er iemand protesteert, dan kan het proces zomaar weer een jaartje langer duren."