Over gewichtsverlies en hypothyreoïdie

Het doel van deze studie was om de oorzaak te bepalen van gewichtsveranderingen geassocieerd met hypothyreoïdie. Deelnemers aan het onderzoek werden doorverwezen naar de Endocrinologiekliniek in Denemarken en bij hen werd de nieuwe diagnose gesteld met autoimmuun hypothyreoïdie (Hashimoto's thyreoïditis). Er waren 12 patiënten opgenomen in deze studie.

Possible mechanisms of weight loss during treatment of hypothyroidism
Clinical Thyroidology for Patients - Heather Hofflich, MD

Weight loss after therapy of hypothyroidism is mainly caused by excretion of excess body water associated with myxoedema
Karmisholt J et al., J Clin Endocrinol Metab 2010

De schildklier regelt het energieniveau van het lichaam. Bij hypothyreoïdie vertraagt het energieniveau en worden patiënten vaak zwaarder. Er wordt aangenomen dat dit een toename van de lichaamsvetmassa is, in tegenstelling tot spiermassa (vetvrije massa). Behandeling met schildklierhormoon brengt het energieniveau terug naar normaal en resulteert vaak in een zekere mate van gewichtsverlies. Opnieuw wordt aangenomen dat de afname afkomstig is van de lichaamsvetmassa. Hypothyreoïdie-patiënten houden ook vocht vast; behandeling met schildklierhormoon verhoogt de vochtuitscheiding. Deze studie werd uitgevoerd om te ontdekken hoe gewichtsverlies optreedt tijdens de behandeling van hypothyreoïdie door veranderingen in vetmassa en spiermassa te meten.

Elke deelnemer had een lichamelijk onderzoek en meting van de lichaamssamenstelling (vet- en spiermassa) en rustniveaus. Hun fysieke activiteitsniveaus werden geëvalueerd voordat ze begonnen met schildkliermedicatie. Schildklierfunctieniveaus werden gemeten (TSH en vrije T4) om hun schildklierfunctie bij aanvang en na 1 jaar te controleren. Fysieke activiteitsniveaus werden gemeten met een vragenlijst en stappentellers.

Wat waren de resultaten van de studie?

Het lichaamsgewicht daalde met gemiddeld 4,3 kg na 1 jaar levothyroxine-therapie, wat werd veroorzaakt door een significante afname van 3,8 kg spiermassa. Een onbeduidend kleine daling werd waargenomen in de lichaamsvetmassa. Het energieniveau in rust steeg met 11,6%.

Conclusie

Er zijn niet veel andere onderzoeken waarin gekeken werd naar de mechanismen van veranderingen in lichaamsgewicht bij hypothyreoïdie en behandeling met levothyroxine. De resultaten van deze studie laten zien dat gewichtsverlies als gevolg van de behandeling met levothyroxine bij patiënten met hypothyreoïdie het gevolg is van een afname van spiermassa die het gevolg is van een afname van de totale lichaamsvloeistof. De totale vetmassa was onveranderd. Verder laten deze resultaten zien dat behandeling met levothyroxine bij hypothyreoïdie-patiënten het energieniveau verhoogt.


Reacties