Invloed TPO-antistoffen bij normale functie schildklier

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam te veel TPO-antistoffen produceert tegen de schildklier waardoor deze minder hormonen produceert. Het is een veel voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie. Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig schildklierhormoon. Wanneer met medicijnen de TSH-waarde weer normaal is, zou je verwachten dat de ziekte van Hashimoto geen invloed meer heeft op de levenskwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat dit niet zo hoeft te zijn. Ook als de TSH-waarde normaal is, kan de ziekte van Hashimoto voor problemen zorgen.

Hashimoto’s thyroiditis can affect quality of life even when thyroid gland function is normal
J Ott, R Promberger, F Kober, N Neuhold, M Tea, JC Huber, M Hermann

De ziekte van Hashimoto wordt geassocieerd met een reeks van symptomen, waaronder:
  • chronische vermoeidheid
  • droog haar
  • chronische geïrriteerdheid
  • moeite met concentreren
  • constipatie
  • chronische nervositeit

Kwaliteit van leven

Patiënten die hier last van hebben, geven aan een verlaagde levenskwaliteit te hebben. Chronische vermoeidheid is de voornaamste verstoorder van de kwaliteit van leven.

Uit genoemd Oostenrijks onderzoek blijkt dat vrouwen met meer TPO-antistoffen meer last hebben van bovengenoemde symptomen, ook al wijkt hun TSH-waarde niet af van die van patiënten zonder verhoogde waarde van TPO-antistoffen. Hypothyreoïdie blijkt dus niet de enige factor te zijn die bijdraagt aan de symptomen. Verder onderzoek moet uitwijzen welke factoren nog meer bijdragen tot chronische vermoeidheid en andere symptomen die de kwaliteit van leven beïnvloeden.Reacties

Anoniem zei…
Herken ze allemaal
Anoniem zei…
Ik hoop dat de artsen dat ook eens gaan inzien want er zijn ook nog genoeg artsen die zeggen dat als de schildklierwaarden goed zijn, je geen (extreme) klachten meer kunt hebben ( waaronder bedrijfsartsen, artsen uvw)
Anoniem zei…
UWV arts geeft aan dat hij ook weleens moe is en dat je met moeheid ook best wel kunt weken. Inderdaad, maar dat heeft wel consequenties.
Anoniem zei…
Mijn schildklierwaarden zijn nu te laag 6.4 TSH, heb hartritmestoornissen, suikerwaarde is te hoog, 7.4, van huisarts pas in september terugkomen.
Nu steeds heel moe, weinig energie, veel te zwaar. Voel me heel vaak onbegrepen, met veel restklachten, zou graag een arts hebben die hier begrip voor heeft.
Anoniem zei…
Ik ben constant moe. Alle waarden zijn goed en constant, alleen die vermoeidheid speelt mij parten. Mijn sociale leven en mijn werk lijden hieronder. Ik ben zelfs bang dat mijn huidige werk niet lang meer kan volhouden. En op hogere leeftijd een andere baan vinden is momenteel best lastig.
Unknown zei…
ik begon met een langzaam werkende schildklier zgn sub klinische hypo thyriodie, daarna zijn de anti stoffen geprikt, TPO bleek positief, ik bleef thyrax slikken en mijn schildklier waardes blijven goed, toch voel ik me rot enorm zweten slecht slapen droge huid concentratie problemen enz,.. ik heb ik een echo laten maken van mijn schildklier: deze haast helemaal verschrompeld.. dus ik moet naar de endicrinolooog,,, dus.. een waarde alleen zegt niet genoeg ..luister naar je lichaam ... ik sport me rot maar blijf moe en val niet af en mijn buik blijft dik
Anoniem zei…
Het is allemaal herkenbaar!!! Na bloedonderzoek is gebleken dat mijn lichaam veel antistoffen aanmaakte en mijn schildklier niets meer deed. Neem al een tijdje lthyroxine 100 op even dagen en de andere dagen de 75 mg...heb ook een lijst aan klachten die niet verbeteren. Zelfs fulltime werken lukt mij niet meer.
Is het normaal dt de klachten aanhouden en zelfs verergeren. Weegt psychische ook zwaar door....weet niet of alle klachten aan de schildklier te wijten is of als er nog iets anders is..reumatoloog liet fibromyalgie ontvallen maar eerst de rset uit sluiten zei hem....Hoop dat ht dat nie is...
Duurt ht lang eer uw klachten beter worden
Mijn specialist zei dt ik allang verbetering had moeten hebben.
Gr ��
annie zei…
Iemand die echt heel goed begrijpt wat je doormaakt en wat de restklachten zijn is prof.dr.Henneman! is een autoriteit op dit gebied en een heel fijn mens die je echt begrijpt.