donderdag 19 januari 2012

Een simpele TSH-test ...

In de afbeelding kun je de curve zien van de TSH-waarden die gemeten zijn bij een groep gezonde mensen. TSH is de afkorting van thyroid stimulating hormone. In het Nederlands: schildklier stimulerend hormoon. Bij de diagnose en behandeling van schildklieraandoeningen draait het vooral om deze TSH-waarde.Toelichting

- De laagste 2,5% en hoogste 2,5% gemeten TSH-waarden zijn met een rode lijn afgezet.
- De groene lijn is de gemiddelde waarde en ligt bij TSH-waarde = 1,68.
- De gele lijn is de meest voorkomende waarde en ligt bij TSH-waarde = 1,25.
- De blauwe lijn scheidt de onderste 50% van de bovenste 50% en ligt bij TSH-waarde = 1,50.


Conclusie

De kans dat een TSH-waarde in de bovenste helft van de referentiewaarde normaal is, is klein. Dat betekent niet dat die waarde niet normaal is. Het betekent dat het onwaarschijnlijk is dat die waarde normaal is. Mogelijk zijn de referentiewaarden voor TSH te ruim, vooral aan het bovenste eind. Dit veronderstelt dat een hogere TSH-waarde eerder verdacht is.

Lees ook
2 opmerkingen:

Unknown zei

ik heb een traag werkende schildklier (TSH 34)
maar merk niets aan mijn lichaam (voel me nooit moe en heb een normaal postuur) slik daarom ook geen medicijnen; wat moet ik hieruit nou concluderen?
Ton Bruns

Laura zei

Aangeraden wordt om levothyroxine te slikken. Een trage schildklier is niet goed voor je. Je hoort het vaker dat mensen met een hogere tsh geen klachten hebben.

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal