donderdag 19 januari 2012

Halfwaardetijd en schildklierhormoon

Farmacokinetiek houdt zich bezig met wat een geneesmiddel doet in het lichaam. Deze pagina uit de Hulpgids.nl legt er meer over uit.

Concentratie-tijdcurve

De grafiek laat de concentratie-tijdcurve zien na vaker slikken van het geneesmiddel haloperidol. Na inname van een pil krijg je een berg, in de loop van de dag krijg je een dal. Zo'n soort grafiek met bergen en dalen geldt ook voor schildklierhormonen (T4 en T3).

Bergjes en dalletjes

Als de tijd tussen de inname van twee pillen veel korter is dan de halfwaardetijd van dat middel, krijg je lage bergjes en ondiepe dalletjes. Dat is het geval bij T4-hormoon (dosis: om de 24 uur een pilletje; halfwaardetijd ongeveer 7 dagen). Als de tijd tussen de inname van twee pilletjes iets korter is dan de halfwaardetijd van dat middel, dan krijg je hogere bergen en diepere dalen. Dat is het geval bij T3-hormoon (een pilletje van 6,25 mcg op een dag; halfwaardetijd ongeveer 20 uur).

In werkelijkheid zijn de bergen niet altijd even hoog en de dalen niet altijd even diep. De bergen zijn per dag hoger of lager. De dalen zijn per dag dieper of minder diep. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan activiteit, koorts, minder/meer eten, andere medicijnen, enz. enz.

Een gezonde schildklier produceert constant schildklierhormoon naar behoefte. De afbraak (= klaring) is ook constant. Bij een gezond iemand bestaan er geen bergen en dalen.

In feite laat bovenstaande grafiek goed zien hoe gebrekkig de behandeling met schildklierhormoon (levothyroxine) is. Waar blijft dus schildklierhormoon met vertraagde afgifte?

Lees ook


1 opmerking:

Bart: zei

Dit is een uiterst misleidend plaatje, want het gaat over een heel ander geneesmiddel (haloperidol) met een veel kortere halfwaardetijd. Bij middelen waarbij het doseringsinterval (dagelijks) veel korter is dan de halfwaardetijd (een week) is het slikken van slow-release preparaten niet zinvol. Na drie weken is een steady-state bereikt met slechts minimale fluctuaties.

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal