Bloedonderzoek

Normaalwaarden TSH, T4, FT4, T3, FT3

Normaalwaarden zijn de grenswaarden die horen bij een normale werking van de gezonde schildklier. De arts vergelijkt een gemeten waarde met de normaalwaarden. Zo ziet hij of deze binnen de normale grenzen ligt.

Let op: elk laboratorium heeft zijn eigen normaalwaarden.

De meest gebruikelijke waarden

  • TSH : 0,4 – 4,0 mU/l
  • T4 : 58 - 160 nmol/l - - - (4,5 - 12,6 μg/dl)*
  • FT4 : ca. 7,0 - 16 pmol/l tot ca. 10 - 23 pmol/l - - - (0,7 – 1,8 ng/dl)*
  • T3 : 1,2 – 3,4 nmol/l - - - (80 – 180 ng/dl)*
  • FT3 : 3,5 - 7,7 pmol/l - - - (0,2 – 0,5 ng/dl)*
*De normaalwaarden tussen haakjes zie je wel in Duitsland en België

Ken je eigen TSH en FT4

Aandacht voor individueel TSH-FT4 setpoint is gewenst

Slik jij genoeg schildklierhormoon?

TSH- en FT4-waarde bij gebruik van levothyroxine (Thyrax, Euthyrox)

De fijn-instelling van levothyroxine bij de behandeling van hypothyreoïdie gebeurt aan de hand van laboratoriumuitslagen en klachten. Doel is een zo goed mogelijke regulatie van het metabolisme (de stofwisseling). Het TSH bevindt zich bij goed ingestelde patiënten veelal in het laag-normale gebied (TSH-waarde 1 of lager). Het vrije T4 is dan meestal hoog-normaal.

Lees ook
Voor het eerst online: 1 april 2008
Laatste wijziging: 18 maart 2015

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,

Ik heb erg veel symptomen van een vertraagde schildklier en heb er ook echt last van. Enige wat niet in beeld past is dat ik wel hartkloppingen heb, maar ook lage temperatuur en altijd koud. Verder veel haaruitval, gewichtstoename, puistjes, vermoeidheid, opgezwollen gelaat.

Historisch zijn mijn bloedwaarden:
feb 2010: TSH 5,6 en FT4 14,2
sept 2010: TSH 3,6
juli 2012: TSH 2,56
juli 2013: TSH 0,09 en FT4 17

Is iemand in staat hier iets over te zeggen? NB: 2 augustus as afspraak bij internist (na veel aandringen bij huisarts), maar uit onrust online onderzoek aan het doen.

Alvast dank!

Laura zei

Lijkt me een goed idee om naar een internist te gaan. De TSH-waarde loopt behoorlijk uiteen. Dat is vreemd. Je waarden nu wijzen niet op een trage schildklier.

Anoniem zei

Dank voor je reactie, Laura. Weet jij of TSH gemiddeld een zelfde waarde behoudt of dat het vaker voorkomt dat de waarde in tijd zo veel verschilt?

Laura zei

Het is niet zo gewoon dat een TSH zo verandert over de tijd.

Je zou dit kunnen lezen: http://schildkliertje.blogspot.nl/2012/03/narrow-individual-variations-in-serum.html

Anoniem zei

Zo daar ben ik weer. Follow up bij de internist was niet zo prettig. Ze constateert dat de waarden niet helemaal goed zijn, maar wil niet behandelen. Haar boodschap is dat ik wel moet terugkomen als ik zwanger wil worden. Voor de rest een doorverwijzing naar huisarts voor symptoombestrijding. Iemand een goede tip voor second opinion of iets anders?

NB, bloedwaarden dit keer:
TSH: 3,0
Vrij T4: 15
Vrij T3: 1.1
Thyroid stim. 5.7 H

Ik ben even het spoor bijster.

Laura zei

Tip: leg je vragen eens voor op het http://www.hypoforum.com.

Dat communiceert makkelijker dan op deze plaats.

Laura zei

Onderzoek naar OTC-middelen met schildklierconcentraat laat zien dat dergelijke middelen voor veel ellende kunnen zorgen.

Lees: http://schildkliertje.blogspot.nl/2012/03/schildklier-en-supplementen-thyroid-and.html

Aad Molnar zei

hallo mensen
ben hier voor het eerst op de site en ik zit met een probleem waar ik niet uit kom.
heel me leven heb ik al last van gewichtsproblemen. ik ben namelijk veel te mager.
dit is al vanaf kleins af aan. ik ben bij internisten geweest maar die kunnen niks vinden en blijven maar roepen dat me schildklier waardes goed zijn. dit zijn de grenswaardes maar ben van mening dat deze verkeerd beoordeelt worden. met zo weinig in het bloed dan is een fout zo gemaakt en dan heb ik het nog niet eens over de laborant die de test maakt. ik heb totaal geen onderhuids vetweefsel
weeg 62 kilo en ben 1,85 meter lang. verschikkelijk pezig. heb psychische problemen. een relatie heb ik nog nooit gehad. heb vaak burnouts en heb het gevoel dat ik opgevreten word van binnen. kan iemand mij helpen

Anoniem zei

Wat als de schildklier waarde TSH ontbreekt in je bloed en de anderen waarden wel goed zijn. De huisarts zegt dat alles goed is, maar hartkloppingen en hartritme stoornissen. betablokkers gekregen voor hart maar mijn moeder voelt zich zo naar door die betablokkers. Ze mag er niet mee stoppen. Wie weet raad?

Laura zei

Stel je vraag op het Schildklierforum (http://www.schildklier-forum.nl). Dan helpen we je verder.

Guls Koy zei

Hoi ik ben sinds juni graves patiënt. Loop bij de internist mijn waarden zijn TSH 10 vrij T4 16.7 slik nu 200 mg propylthiouracilen 75 mg levothyroxine. Is mijn schildklier nog hyper?

Laura zei

hallo Guls, Stel je vraag op het Schildklierforum (http://www.schildklier-forum.nl). Dan helpen we je verder. Deze dosis PTU en levothyroxine is niet goed.

sara zei

Hartkloppingen en hartritme stoornissen kunnen het effect zijn van een te snelle werking van de medicatie. Gelukkig heb ik dit informatie van mijn specialisten in Belgie. Het is wijs om eens te experimenteren door bijvoorbeeld de medicatie niet in de ochtend voor het ontbijt, maar bijvoorbeeld na de lunch in te nemen. Dan werkt de medicatie trager en zijn de symptomen minder. Wel bestaat de kans dat je dan nog eens een bloedonderzoek zal moeten doen om te kijken of de dosis niet nog eens aangepast hoeft te worden.
Het effect is meestal binnen 48 uur merkbaar.

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.