T4 plus T3 combinatie behandeling: is er echt een effect?

Een nieuw artikel van W. Wiersinga over de behandeling met T4 plus T3 is verschenen. Hij doet al jarenlang onderzoek naar de effecten van de behandeling met T4 plus T3. Het is niet zomaar dat je de naam Wiersinga vaak tegenkomt op Schildkliertje.
T4 + T3 combination therapy: is there a true effect?
Wilmar M Wiersinga | review

Als je meer wilt weten over de behandeling met T4 plus T3
Schildkliertje

In het artikel blikt Wiersinga terug. Hij concludeert onder meer dat het aantal patiënten dat T4 plus T3 slikt, de laatste tien jaar is verveelvoudigd. Waarschijnlijk komt dat door alle aandacht van patiëntengroepen op het internet. Patiënten vragen soms niet alleen om deze behandeling, maar eisen deze behandeling. Helaas zorgt dit voor spanningen tussen patiënten en artsen.

Samen beslissen

In de besloten FB-groep Schildkliertje en op het Schildklierforum ligt de nadruk op samen beslissen. Leer over de schildklier, leer over behandelingen. Leg je wensen voor aan je arts.

De meeste patiënten met hypothyreoïdie slikken alleen T4 (levothyroxine). Dat is de standaardbehandeling. Een deel van de patiënten houdt restklachten na het optimaal instellen op levothyroxine. Soms proberen deze patiënten en hun artsen of aanvullend T3-hormoon (liothyronine) verbetering geeft van deze restklachten. Een naar schatting kleine groep patiënten voelt zich beter met deze combinatiebehandeling en slikt naast T4-hormoon een klein beetje T3-hormoon. Schildklierpoeder krijgt weinig aandacht.

Helaas ...

Bekend is dat artsen vaak de (obsolete) bijsluiter van Cytomel aanhielden. Uit ervaringen van patiënten blijkt dat nog steeds het geval, terwijl er een richtlijn is. Dat moet toch anders kunnen. Deze bijsluiter is niet geschreven voor de combinatiebehandeling T4 plus T3 en bevat onduidelijke aanwijzingen ten aanzien van dosis en (veilige) referentiewaarden. Gevolg was (en is) vaak een (start)dosering van 25 mcg, die veel te hoog is bij een combinatiebehandeling. Meestal voelen patiënten zich prettiger met een aanvullende lagere dosering T3 van 6,25 mcg of 12,5 mcg, meestal verdeeld over de dag. Deze dosis komt meer overeen met de normale T3-productie van een goed werkende schildklier.



 


Reacties