Relatie tussen antistoffen, hyperthyreoïdie, struma en oogziekte bij remissie ziekte van Graves

De ziekte van Graves (GD) werd oorspronkelijk beschreven als een syndroom dat bestond uit hyperthyreoïdie, struma en orbitopathie (oogziekte). Het is nu duidelijk dat het centrale element auto-immuniteit is gericht tegen de TSH-receptor, en verreweg de meeste van de nieuw gediagnosticeerde patiënten met de ziekte van Graves hebben detecteerbare TSH-receptor auto-antilichamen (TRAb) in het bloed.
Association between TSH-receptor autoimmunity, hyperthyroidism, goitre, and orbitopathy in 208 patients included in the ‘Remission Induction and Sustenance in Graves’ Disease Study’
Peter Laurberg, Birte Nygaard, Stig Andersen, Allan Carlé, Jesper Karmisholt, Anne Krejbjerg, Inge Bülow Pedersen, Stine Linding Andersen

Het doel van het onderzoek was om het verband te bestuderen tussen serumniveaus van TSH-receptor auto-antilichamen (TRAb) en de drie belangrijkste manifestaties van de ziekte van Graves (hyperthyreoïdie, struma en aanwezigheid van orbitopathie (oogziekte)) op het moment van diagnose van hyperthyreoïdie.

Methodes

We beschrijven een cohort van 208 patiënten met nieuw gediagnosticeerde hyperthyreoïdie van Graves. Patiënten namen deel aan een meerfasestudie naar de behandeling met schildklierremmers van Graves hyperthyreoïdie, getiteld ‘Remission Induction and Sustenance in Graves’ Disease (RISG)’. Patiënten werden systematisch getest op mate van biochemische hyperthyreoïdie, vergroot schildkliervolume door middel van echografie en de aanwezigheid van orbitopathie.

Resultaten

Er werden positieve correlaties gevonden tussen de niveaus van TSH-receptor auto-antilichamen in serum en de drie manifestaties van de ziekte van Graves: ernst van hyperthyreoïdie, aanwezigheid van vergrote schildklier en aanwezigheid van orbitopathie, evenals tussen de verschillende soorten manifestaties. Slechts ongeveer de helft van de patiënten had een vergrote schildklier op het moment dat de diagnose hyperthyreoïdie werd gesteld, terwijl 25-30% orbitopathie had.

Conclusies

We beschrijven een groot cohort van patiënten met de nieuw gediagnosticeerde ziekte van Graves die deelnamen aan een onderzoek gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de behandeling met schildklierremmers. Analyse van patiëntkenmerken bevestigde de centrale rol van TSH-receptor auto-immuniteit bij de ziekte van Graves en het verband tussen de drie veel voorkomende manifestaties van de ziekte van Graves. Toekomstige resultaten van de RISG-studie kunnen ophelderen of TRAb-niveaus en de verschillende klinische manifestaties bij aanvang nuttig zijn om de duur van de behandeling met schildklierremmers af te stemmen op individuele patiënten met hyperthyreoïdie veroorzaakt door de ziekte van Graves.



Reacties