Gebruik oude en nieuwe formule Euthyrox niet tegelijkertijd

Zoals je waarschijnlijk weet is de samenstelling van Euthyrox veranderd. Inmiddels zijn de nieuwe tabletten in alle sterktes leverbaar vanuit de groothandels. Ze zijn in steeds meer apotheken te krijgen. De oude formule wordt niet meer gemaakt.
Euthyrox nieuwe formule in België en Nederland
Schildklierforum | Vraag 12

Vragen en antwoorden over de nieuwe samenstelling van Euthyrox
CBG | vraag 6

Euthyrox nieuwe formule vanaf 1 juni 2019 verkrijgbaar in Nederland
Schildkliertje

In de praktijk blijkt dat gebruikers van twee doseringen oude en nieuwe formule tabletten krijgen in hun apotheek. Accepteer dit niet, een combinatie van oud en nieuw wordt ontraden.

Toelichting SON bij twee doseringen: Het advies luidt om bij het gebruik van twee doseringen in één keer over te gaan op de nieuwe formule. Moet je voor één dosering dus over op de nieuwe formule, dan stap je tegelijkertijd voor de andere dosering over op de nieuwe formule.

Al langer was bekend dat Merck een nieuwe formule Euthyrox op de markt wilde brengen. Nederland was van begin juni aan de beurt. In een tablet is de hulpstof lactose vervangen door mannitol en citroenzuur. Verandering van hulpstoffen bij een gelijkblijvende hoeveelheid werkzame stof kan de biologische beschikbaarheid van de werkzame stof veranderen. Het effect van de medicatie kan hierdoor veranderen.Reacties

Elly zei…
Mijn apotheek zei vanmiddag dat ze nog wel tot eind van het jaar oude formule kunnen leveren, dan zal de voorraad op zijn en word de nieuwe formule pas uitgeleverd.