maandag 2 mei 2016

‘Titratietherapie’ bij ziekte van Graves in Schildklierweek!

Schildklieraandoeningen komen vaak voor. Of het nu gaat om hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, de oogziekte van Graves of schildklierkanker.

Thyroid Awareness / Schildklierbewustzijn

Wereldwijd zijn allerlei mensen actief om alle aandacht te vestigen op de schildklier, de aandoeningen en behandelingen. Educatie van patiënten en zorgverleners speelt daarbij een grote rol. Behandelrichtlijnen vind je tegenwoordig online. Er is veel betrouwbare informatie in allerlei soorten en maten en veelal online en direct te downloaden: folders, brochures, wetenschappelijke informatie vertaald naar een toegankelijker formaat en boeken.

Omdat deze schildklieraandoeningen en -behandelingen veel meer aandacht verdienen,
is er elk jaar de Schildkliermaand, de Schildklierweek en de Schildklierdag.

Week van de Schildklier

In Nederland wordt dit jaar van 23 tot en met 28 mei voor de zevende keer de Week van de Schildklier georganiseerd.


Schildkliertje

Schildkliertje grijpt deze week aan om zich helemaal te richten op de ‘titratietherapie’ bij de ziekte van Graves. Of preciezer: behandeling met alleen een schildklierremmer in een zo laag mogelijke dosis.

De ziekte van Graves - als de schildklier te veel hormoon maakt - is een aandoening die flink ingrijpt in het dagelijkse leven. De behandelingen zijn dezelfde behandelingen als zestig jaar geleden. In Nederland was dat jarenlang ‘block en replace’: schildklier stilleggen en daarnaast schildklierhormoon slikken. Dat kan dus anders.

Gedeelde besluitvorming bij de behandelingen is de wens van patiënten. Helaas lijkt daar in de praktijk te weinig van terecht te komen. Iets wat zorgt voor verwarring, maar zelfs ook voor complicaties. Beetje bij beetje lijkt het inmiddels wel of artsen vaker bereid zijn hun patiënten met de ziekte van Graves te behandelen met de titratietherapie.

SON

Bij SON staan kinderen en jongeren met de Cyberpoli net als in 2015 centraal in deze Schildklierweek. Een jaar geleden werd de Cyberpoli voor jonge schildklierpatiënten geopend. De Agenda laat zien wat er zoal te doen is.

Overzicht onderwerpen Week van de Schildklier in vorige jarenGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal