donderdag 16 juli 2015

Cytomel nu ook verkrijgbaar in 5 microgram tabletten

Van L-T3 (cytomel) waren in Nederland alleen tabletten van 25 mcg en van 12,5 mcg (deze laatste op artsenverklaring) beschikbaar. Voor een fine-tuning van de dosering was dat niet altijd gemakkelijk. Met name de 12,5 mcg tabletten nogal eens wanneer een tablet in tweeën of in vieren wordt gedeeld.

Beschikbaarheid cytomel 5 (vijf) microgram tablet
Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE)

Bestelformulier en artsenverklaring
ACE Pharmaceuticals

Waarschuwing in verband met achterhaalde informatie in bijsluiter
Schildklierforum

Als je meer wilt weten over de behandeling met T4 plus T3
Schildkliertje

De NVE heeft recent vernomen, dat vanaf 20 juli a.s. een tablet cytomel met een sterkte van 5 mcg beschikbaar zal komen. Deze dosering vergemakkelijkt in de dagelijkse praktijk het gebruik van liothyronine, omdat een veel flexibeler doseringsschema kan worden gehanteerd. De 5 mcg tablet heeft één breukgleuf; hiermee is de laagst toedienbare dosering 2,5 mcg.

Naast een recept dient de behandelend specialist een artsenverklaring in te vullen. De fabrikant van cytomel 5 mcg is ACE Pharmaceuticals in Zeewolde. Cytomel 5 mcg zal dan worden geleverd door ACE Apotheek aan de eigen apotheek van de patiënt.

Waarschuwing

De bijbehorende bijsluiter bevat misleidende informatie. Al vanaf 2004 zijn patiënten en artsen bezig de antieke bijsluiter aan te passen. Nu is deze inmiddels ruim 45 jaar oude bijsluiter overgoten met een modern sausje. De tekst zorgt voor levensbedreigende situaties tijdens de zwangerschap (consequenties voor de vrucht) die zowel patiënten als behandelaars in verwarring en onwetendheid achterlaat.


1 opmerking:

Anoniem zei

Moeten schildklierpatiënten dan overal zelf achteraan? Is er geen enkel toezicht op de inhoud van bijsluiters? Hoe serieus wordt een schildklieraandoening eigenlijk genomen? Goed dat er onafhankelijke geesten zijn die dergelijke onvergeeflijke fouten signaleren en ervoor waarschuwen! Dank je wel.

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.