‘Snelle schildklier’, schildklierremmers, radioactief jodium of operatie

Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel schildklierhormoon. De oorzaken verschillen. Hyperthyreoïdie wordt behandeld met:

Samen met de arts en afhankelijk van de oorzaak van de hyperthyreoïdie (snelle schildklier) kiest de patiënt voor een behandeling. Van belang is goede uitleg over voor- en nadelen van de drie behandelingen. Denk hierbij aan grote kans op terugkomst van hyperthyreoïdie bij schildklierremmers, grote kans op hypothyreoïdie bij radioactief jodium en operatie, en risico’s bij een operatie.

In de praktijk maakt de arts vaak een keus zonder overleg met de patiënt.


Behandelopties bij hyperthyreoïdie op basis van ziekte van Graves of multinodulair struma


Schildklierremmers

Zoals het woord zegt: schildklierremmers remmen de schildklier. Ze zorgen dat de schildklier minder tot geen schildklierhormoon maakt. Meestal schrijft de arts thiamazol of methimazol (= Strumazol®) voor. De arts kan ook carbimazol (Basolest®) of propylthiouracil (PTU) voorschrijven.

  • Bij de ziekte van Graves kan gekozen worden voor de blokkade + substitutietherapie. De patiënt slikt in dat geval een schildklierremmer met schildklierhormoon (levothyroxine).
  • Ook kan de patiënt kiezen voor de titratietherapie. In dat geval slikt de patiënt alleen een schildklierremmer.

Beide behandelingen zijn goed bruikbaar. In de praktijk maakt de arts helaas vaak een keus voor schildklierremmers met schildklierhormoon zonder overleg met de patiënt. Van gedeelde besluitvorming - wat gewenst is - blijkt vaak geen sprake, vertellen patiënten op onder meer het Schildklierforum.

Radioactief jodium en operatie

Er kunnen allerlei argumenten zijn waardoor een patiënt de voorkeur geeft aan een snelle, definitieve oplossing. Daarvoor moet ruimte zijn. In de praktijk blijkt dat er (te) veel patiënten niet geïnformeerd worden over die mogelijkheden.

Meer informatie op Schildkliertje
Reacties