maandag 16 juni 2014

Onderzoek schildklier en zwangerschap met T4-LIFE en TABLET

Niet duidelijk is het of toediening van het schildklierhormoon levothyroxine (T4) het risico op een volgende miskraam of vroeggeboorte verlaagt. T4-LIFE en TABLET zijn twee onderzoeken die hopelijk een gunstig effect laten zien van de behandeling met schildklierhormoon (levothyroxine) bij vrouwen met een normale schildklierfunctie en TPO-antistoffen.

TABLET: Randomised controlled trial of the efficacy and mechanism of levothyroxine treatment on pregnancy and neonatal outcomes in women with thyroid antibodies

T4-Life: Levothyroxine for euthyroid women with recurrent miscarriage and positive TPO antibodies

Ongeveer 2-3% van de vrouwen heeft herhaalde miskramen. Een van de oorzaken is schildklier auto-immuniteit. Dit betekent dat zij antistoffen maken tegen hun eigen schildklier, namelijk TPO-antistoffen. De schildklierfunctie zelf is normaal. Aanwezigheid van TPO-antistoffen geeft een 2-3 keer verhoogde kans op een miskraam, maar geeft ook een risico op vroeggeboorte.

Thyroid AntiBodies and LEvoThyroxine (TABLET)

Onderzocht wordt of een kleine (50 µg) dosis levothyroxine bij euthyreote vrouwen met TPO-antistoffen, voor en tijdens de zwangerschap, hun kans vergroot op een bevalling na 34 weken zwangerschap, vergeleken met placebo. Euthyreoot wil zeggen dat de TSH- en fT4 waarden normaal zijn.

Uit literatuuronderzoek blijkt dat TPO-antistoffen geassocieerd worden met miskramen en vroeggeboorte. Vrouwen slikken tijdens het onderzoek gedurende een jaar dagelijks 50 µg levothyroxine of placebo. Dat doen ze terwijl ze zwanger proberen te raken en tijdens de hele zwangerschap. De schildklierfunctie wordt zorgvuldig gevolgd met TSH- en fT4-waarden.

T4-Life

Een consortium van Nederlandse, een Belgisch en een Deens ziekenhuis onderzoekt met T4-Life het toedienen van extra T4-hormoon bij 240 vrouwen die twee of meer miskramen gehad hebben en die opnieuw zwanger willen worden. De helft van deze vrouwen krijgt geen schildklierhormoon maar een placebo. De vrouwen en de behandelend artsen weten wie de echte pilletjes krijgt en wie de neppillen.

De studie loopt momenteel in tien centra in Nederland. Heb je belangstelling? Laat het de onderzoekers weten. Het adres kun je vinden in deze link: klik hier.

Lees ook2 opmerkingen:

Myrthe van Dijk zei

Een kleine aanvulling van de arts-onderzoeker van de T4-life studie:
De T4-life studie betreft een dubbel-geblindeerde studie, wat betekent dat zowel de arts, als de patienten zelf NIET weten wat voor medicatie (placebo of levothyroxine) wordt gebruikt. Uiteraard is na afronden van de studie wel mogelijk om dit te weten te komen.

Laura zei

Hartelijk dank voor deze aanvulling.

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.