maandag 5 mei 2014

Schildklier in de schijnwerpers!

Schildklieraandoeningen komen vaak voor. Of het nu gaat om hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, de oogziekte van Graves of schildklierkanker. Deze aandoeningen en hun behandelingen verdienen veel meer aandacht.

De behandelingen zijn inmiddels decennia ongewijzigd. Bij hypothyreoïdie is dat schildklierhormoon, met name levothyroxine. En bij hyperthyreoïdie: schildklierremmers (plus levothyroxine), radioactief jodium of incidenteel een operatie. Bij de oogziekte van Graves is het een kwestie van afwachten en zo nodig operatief ingrijpen. De oorzaak – een ontsporing van het immuunsysteem – wordt niet aangepakt.

Bij schildklierkanker bestaat de behandeling uit een operatie gevolgd door (afhankelijk van de oorzaak) een behandeling met radioactief jodium. Daar wordt wel meer onderzoek gedaan naar aanvullende behandelingen.

Tips

Thyroid Awareness / Schildklierbewustzijn

Internationaal en nationaal richten organisaties van zorgverleners en patiënten hun aandacht op de schildklier, de aandoeningen en behandelingen. Voorlichting speelt daarbij een grote rol. Folders, brochures, wetenschappelijk informatie vertaald naar een toegankelijker formaat en boeken vind je veelal online en direct te downloaden. Tegenwoordig zijn veel behandelrichtlijnen ook voor iedereen toegankelijk.

In 2009 is 25 mei uitgeroepen tot Schildklierdag.
Met als doel om rond die dag extra aandacht te besteden aan de schildklier.

Week van de Schildklier

In Nederland wordt dit jaar van 19 tot 25 mei voor de vijfde keer de Week van de Schildklier georganiseerd met speciale aandacht voor School, studie en werk.

Eerder was er aandacht voor:

Wereldwijd

Enkele internationale initiatieven zijn:Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal