maandag 30 december 2013

Veel patiënten krijgen zonder pardon generiek schildklierhormoon

Laatste wijziging: 4 maart 2014

Op schildklierfora, Facebook en Twitter, maar ook op het Viva-forum houdt het preferentiebeleid de gemoederen flink bezig. Zonder uitleg of informatie krijgen te veel patiënten te vaak opeens een ander merk of merkloos levothyroxine bij hun apotheek. Dit is een ongewenste ontwikkeling doordat zulke veranderingen in medicatie kunnen zorgen voor over- of onderdosering.


Deze praktijk gaat in tegen het advies in de Handleiding Geneesmiddelensubstitutie van de KNMP. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie is de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers.

In de praktijk

Inmiddels blijkt in de praktijk dat met verwijzing naar de Handleiding Geneesmiddelensubstitutie apothekers bereid zijn patiënten hun vaste merk levothyroxine te geven. En verzoek de arts het merk en medische noodzaak (MN) op het recept te zetten.


Meer informatie


2 opmerkingen:

Gerry Reinink zei

Ja de apothekers blijven maar door gaan met het generieke mee te geven.Ik heb vorige week gehoord van iemand die ze kreeg in een plastic potje met een wit dekseltje.Deze patient zat nog maar net in het traject van dat ze te horen had gekregen dat ze schildklierpatient was.

Laura zei

Dat is wel heel bizar. Dan weet je echt niet wie de fabrikant is.

Weet jij of SON nog klachten verzameld over dit beleid?

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal