maandag 6 mei 2013

TSH-test niet de gouden standaard bij behandeling hypothyreoïdie

TSH (= schildklier stimulerend hormoon) reageert op de hoeveelheid schildklierhormoon in het lichaam. De hypofyse maakt dit TSH-hormoon. Aan de TSH-waarde is goed te zien hoe de schildklier werkt of hoeveel hormoon iemand slikt. Als er te weinig schildklierhormoon (T4 en T3) in het lichaam is, maakt de hypofyse veel TSH. Je noemt dit wel hypothyreoïdie. Is er te veel schildklierhormoon (T4 en T3), dan maakt de hypofyse weinig TSH. Je noemt dit wel hyperthyreoïdie.

Is serum TSH the best measure for levothyroxine treatment in hypothyroid patients?
Clinical thyroidolgy for patients

Woordenlijst Schildkliertje

Bij patiënten met hypothyreoïdie die behandeld worden met T4-schildklierhormoon (= levothyroxine), wordt TSH beschouwd als de gevoeligste test bij de behandeling. De vraag is echter of de behandeling met schildklierhormoon optimaal gevolgd kan worden met alleen de TSH-test, of moeten andere waarden zoals FT4 en FT3 ook gemeten worden.

Is pituitary thyrotropin an adequate measure of thyroid hormone-controlled homeostasis during thyroxine treatment?
R Hörmann, JEM Midgley, R Larisch, JW Dietrich

In dit onderzoek zijn de FT4- en FT3-waarden van hypothyreoïdie-patiënten die behandeld worden met levothyroxine, vergeleken met de waarden van onbehandelde patiënten. Gebruik is gemaakt van complexe wiskundige berekeningen.

Samenvatting

Met het onderzoek zijn 1994 patiënten gezien in een schildklierkliniek tussen oktober 2006 en januari 2007. De meeste patiënten waren vrouwen en de gemiddelde leeftijd was 61 jaar. Er waren 785 patiënten met hypothyreoïdie die tussen 50 tot 200 μg levothyroxine per dag slikten. Deze patiënten zijn vergeleken met 1159 patiënten die niet werden behandeld met schildklierhormoon. De oorzaak van hypothyreoïdie was bij de meeste patiënten schildklier-chirurgie of een behandeling met radioactief jodium. Slechts een derde van deze patiënten had de ziekte van Hashimoto.

Opvallend

  • Bij eenzelfde TSH-waarde waren FT3-waarden lager bij patiënten die levothyroxine slikten in vergelijking met die van onbehandelde patiënten.
  • Bij eenzelfde TSH-waarde waren FT4-waarden lager bij onbehandelde patiënten in vergelijking met die van patiënten die levothyroxine slikten.

Conclusie

De onderzoekers nemen aan dat bij behandelde hypothyreoïdie-patiënten de conversie van T4 naar T3 toeneemt binnen de hypofyse, maar daalt in de rest van het lichaam. Daarom zullen sommige behandelde hypothyreoïdie-patiënten een normale TSH-waarde hebben met een T3-waarde die lager is dan die van gezonde individuen.

De TSH-test is niet de gouden standaard voor de behandeling
met levothyroxine bij patiënten met hypothyreoïdie.


Lees ook


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.