maandag 11 maart 2013

Fukushima: schildklier en nucleaire ramp

Vandaag is het twee jaar geleden dat de afgrijselijke ramp in Fukushima (Japan) zich voltrok. Een aardbeving, gevolgd door een tsunami, en daarna een nucleaire ramp omdat door de tsunami de kerncentrale ontregeld raakte. Een uitstoot van radioactief materiaal volgde. Tijd om stil te staan bij de gevolgen voor de schildklier.

Lees- en kijktip

Schildklier en nucleaire ramp, www.gmed.nl
Artikel met allerlei informatie en links over de schildklier en de ramp

Twee jaar na Fukushima onrust over gezondheidsgevolgen
Uitzending EenVandaag

De schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormoon (T4 en T3) te produceren. Daarom neemt het schildklierweefsel actief jodium op uit de bloedsomloop. Een mens heeft zo’n 160 mcg jodium per dag nodig voor een goede schildklierwerking. Bij jodiumgebrek ontstaat een struma (krop). Als bij jonge kinderen ernstig jodiumgebrek ontstaat, kan de ontwikkeling van de hersenen slecht verlopen. Dit is de belangrijkste reden dat in Nederland aan het bakkerszout jodium is toegevoegd. Brood en vis zijn de belangrijkste bron van jodium.

Als radioactieve stoffen als jodium-131 in het milieu terecht komen, kan dit allerlei gevolgen op de lange termijn hebben. Met name jonge kinderen zijn hiervoor gevoelig. Blootstelling aan radioactief jodium (I-131, 132 en 133) kan leiden tot knobbels of cysten in de schildklier, maar ook tot schildklierkanker. Hoe jonger een kind, hoe groter de kans op schildklierkanker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.