maandag 18 maart 2013

Dik of dun door je schildklier

Dat een te trage schildklier voor gewichtstoename kan zorgen hebben veel mensen weleens gehoord. Maar hoe komt dat eigenlijk? Endocrinoloog dr. Olaf Dekkers ziet veel patiënten met afwijkende schildklierhormonen. Ze melden zich soms pas laat bij hun huisarts, weet hij. "Zelf hebben ze dan al allerlei verklaringen verzonnen voor hun gewichtstoename. Ik ga ook niet meer naar de sportschool, zeggen ze dan bijvoorbeeld."

Dik door je schildklier
Olaf Dekker, LUMC, Cicero 2013-2, pagina 26

Mensen met ernstige klachten door te weinig schildklierhormoon vertonen een typisch beeld. "Ze zijn soms wel tien kilo aangekomen, praten langzaam en hun stem klinkt laag", somt Dekkers op. Het omgekeerde komt ook voor, zij het iets minder vaak: een overactieve schildklier. Die patiënten vallen juist veel af, terwijl ze de hele dag kunnen eten. Verder zijn ze rusteloos, kunnen moeilijk slapen en hebben vaak diarree. Bij minder ernstige schildklierhormonen zijn de verschijnselen minder uitgesproken en redelijk vaag. Toch zal de huisarts ook dan vaak naar de schildklierwaarden kijken.

Schildklierhormonen hebben effecten op het hele lichaam. "Ze zijn belangrijk voor de energie- en warmtehuishouding van het lichaam en beïnvloeden het hartritme, de botstofwisseling, de beweging van de darmen, cholesterolomzetting, noem maar op. De schildklier is een essentieel orgaan; zonder schildklierhormonen ga je dood", aldus Dekkers.

Schildklierhormonen verhogen de snelheid van de stofwisseling. Dat is ook de oorzaak van het gewichtsverlies bij mensen met een overmaat aan schildklierhormoon. "Het voedsel wordt veel sneller verbrand en daarbij komt veel warmte vrij. Heel typisch is dan ook dat deze patiënten het altijd warm hebben. Wanneer anderen in een trui zitten, dragen zij alleen een T-shirt."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.