zaterdag 16 maart 2013

De meetbare mens, een goudmijn aan data

De ongekende mogelijkheden van smartphones en de onstilbare honger naar informatie zorgen ervoor dat we steeds meer informatie registreren. Ook gegevens over ons lichaam en gedrag, zoals hartslag, bloeddruk, calorie-inname of slaap-waak ritme, kunnen we vastleggen. Dit kan een goudmijn aan data zijn voor de wetenschap, en ook verwachten sommigen zo bewuster en gezonder te kunnen leven. Maar is dit wel goed voor onze gezondheid én voor onze privacy?

De meetbare mens, een goudmijn aan data
Uitzending Labyrint

Joost Plattel van het Quantified Self instituut in Groningen vertelt in de uitzending De meetbare mens, een goudmijn aan data hoe hij elke dag zijn persoonlijke gegevens bijhoudt. Van zijn bewegingen en slaapgedrag tot zijn eten en drinken van die dag; alles wordt geregistreerd. Deze registratie “forceert je om na te denken over wat je doet”, aldus Plattel. Dit bewust bijhouden van je eigen leefstijl zou goed kunnen zijn voor je gezondheid, omdat je beter nadenkt over je gedrag en je lichaam. Betekent dit dat wij in de toekomst allemaal een dagboek van onze persoonlijke gegevens moeten gaan bijhouden om gezonder te leven? Huisarts Erik Wybenga vindt van niet. Hij wijst op de ongezonde kant van al dit meten.


"Het monitoren van patiënten vind ik een goede ontwikkeling, maar als gezonde mensen hun lichaamsfuncties elke dag zouden bijhouden dan vind ik dat een schrikbeeld,” zegt Wybenga. “Want juist het continu bijhouden van deze gegevens zou de gezondheid goed kunnen verstoren. Zo bestaan er altijd verschillen tussen mensen, ‘de gemiddelde mens’ bestaat niet. Dit betekent dat als mensen zichzelf elke dag zullen gaan meten, zij heel vaak een afwijkende waarde zullen zien.”

Wat je kunt meten en weten als er iets met je schildklier is!

In de praktijk heeft Wybenga geleerd dat veel mensen niet goed kunnen omgaan met afwijkende waarden: “Als hun gemeten waarde maar iets afwijkt van het gemiddelde dan raken zij in paniek. Hoewel de verzamelde data niet noodzakelijk betrouwbaar zijn, zullen veel mensen hier wel veel waarde aan hechten, wat kan zorgen voor onnodige angst en onzekerheid. Uiteindelijk is het dus maar de vraag of die gekwantificeerde informatie over je lichaam niet juist leidt tot ongezonde misinterpretaties, omdat veel mensen niet met dit soort data kunnen omgaan.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.