woensdag 10 oktober 2012

Schildklierhormoon werkt ook via de hersenen

Bron: www.amc.nl

Schildklierhormoon heeft effect op veel lichaamsprocessen, waaronder de aanmaak van glucose in de lever. Daarbij reist het hormoon als het ware door het vaatstelsel: de boodschap wordt afgegeven via de bloedbaan. Uit onderzoek van de afdeling Endocrinologie en Metabolisme van het AMC blijkt dat schildklierhormoon ook een alternatieve, snellere route tot zijn beschikking heeft: via de hersenen. Het hormoon stuurt daarbij een hersenkern aan, die op zijn beurt weer onderdelen van het autonome zenuwstelsel gebruikt om bijvoorbeeld de glucoseproductie in de lever te verhogen.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in PNAS (Proceedings of the National Academy of Science), het blad van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen. ‘We tonen aan dat er een neurale component is in de werking van schildklierhormoon’, aldus hoogleraar Endocrinologie Eric Fliers in een interview over het onderzoek dat in april 2009 AMC Magazine stond.

Thyroid hormone modulates glucose production via a sympathetic pathway from the hypothalamic paraventricular nucleus to the liver
Lars P. Klieverik, Sarah F. Janssen, Annelieke van Riel, Ewout Foppen, Peter H. Bisschop, Mireille J. Serlie, Anita Boelen, Mariëtte T. Ackermans, Hans P. Sauerwein, Eric Fliers and Andries Kalsbeek

De paraventriculaire kern (PVN) in de hersenen is onderdeel van de hypothalamus. Het toedienen van schildklierhormoon in de PVN van ratten leidt heel snel tot een verhoging van de glucoseproductie in de lever. Snijdt men vervolgens de sympathische zenuwtakken door die de hypothalamus met de lever verbinden, dan blijft die reactie uit.

Schildklierhormoon werkt ook tussen de oren
Rob Buiter, AMC Magazine

Blijkbaar stuurt het schildklierhormoon de hersenkern aan, die op zijn beurt weer sympathische zenuwen stimuleert. Sympathische zenuwen zijn onderdeel van het autonome zenuwstelsel. Dat regelt een groot aantal onbewuste functies, waaronder vecht-, vlucht- en angstreacties. Dit betekent dat het hormoon niet alleen organen beïnvloedt via het bloed, maar ook via de hersenen. Daarmee wordt aangetoond dat naast de bekende en directe endocriene gevolgen van schildklierhormoon ook indirecte, neurale effecten een rol spelen.

Thyroid Hormone, Metabolism and the Brain
Lars P. Klieverik, Proefschrift

‘We leggen hier echt een nieuw stukje biologie bloot,’ aldus Fliers in het AMC Magazine. Klinische consequenties voor patiënten met te veel of te weinig schildklierhormoon heeft de ontdekking nog niet. Maar ‘we snappen misschien wel bepaalde symptomen beter.’

In de nabije toekomst hoopt Fliers het betreffende mechanisme ook bij mensen te kunnen bestuderen. Daarbij zal hij gebruik maken van beeldvormende technieken om de activiteit van de hypothalamus bij schildklierpatiënten zichtbaar te maken. Tevens onderzoekt hij de komende jaren, de rol van neurale verbindingen van dat hersengebied met de lever en andere organen in diverse hormonale systemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.