dinsdag 21 augustus 2012

Onderzoek schildklier en herhaalde miskramen met T4-LIFE

Onderzoek naar de effectiviteit van behandeling met levothyroxine bij het voorkomen van een volgende miskraam bij vrouwen met normale schildklierfunctie en met herhaalde miskraam en met schildklier auto-immuniteit.

Inschrijven is nog steeds (augustus 2015) mogelijk.

Herhaalde miskraam en schildklier auto-immuniteit

Ongeveer 2-3% van de vrouwen heeft herhaalde miskramen. Hier spreken we van als een vrouw twee of meer miskramen heeft gehad. Een van de oorzaken is schildklier auto-immuniteit. Dit betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen schildklier, namelijk TPO-antistoffen. Je schildklierfunctie zelf is normaal. Schildklier auto-immuniteit geeft een 2-3 keer verhoogde kans op een miskraam, maar geeft ook een risico op vroeggeboorte.

Behandeling schildklier auto-immuniteit

Momenteel is het niet duidelijk of toediening van het schildklierhormoon het risico op een volgende miskraam verlaagt. Er zijn twee kleine studies die een mogelijk gunstig effect van behandeling met schildklierhormoon (levothyroxine) laten zien, maar deze zijn van onvoldoende kwaliteit om behandeling al te rechtvaardigen.

T4-LIFE onderzoek

T4-Life onderzoek staat voor ‘Levothyroxine for euthyroid women with recurrent miscarriage and positive TPO antibodies’. In dit onderzoek wordt door loting bepaald of een vrouw met herhaalde miskraam en schildklier auto-immuniteit wel of niet levothyroxine krijgt.

Levothyroxine wordt normaal voorgeschreven voor patiënten met een te traag werkende schildklier. 240 vrouwen zullen mee gaan doen met dit onderzoek.

Contactinformatie over dit onderwerp

Myrthe van Dijk, arts-onderzoeker
t4-life@studies-obsgyn.nl
m.m.vandijk@amc.nl
Tel: 020-5661476

Meer informatie en literatuur

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.